Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 20 000 пациенти са минали през ПET скенера в УМБАЛ "Св. Марина“
Автор: Екип Varna24.bg 13:44 / 07.02.2019Коментари (0)6047
©
На 1 юли 2009 година в клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Св. Марина" бе изследван първият пациент в България с така наречения PET скенер или позиторно-емисионен томограф, с което става пионер в тази дейност в страната. По това време процедурата вече е стандартно диагностично изследване във водещите медицински центрове в Европа и по света. В САЩ например се провеждат над 2 милиона процедури всяка година. За тези 10 години екипът от лекари, физици и медицински сестри придобива ценен клиничен опит, а изследването е направено на повече от 20 000 пациента от цялата страна.

"PET/CT сканирането е базирано на най-съвременна технология, която ни помага да диагностицираме огнищата на рак, за да може да се състави план за незабавно лечение на пациентите. Спасили сме много човешки животи за тези 10 години, заради високата прецизност на изследването, което локализира огнището на заболяването и показва разспространението му в човешкото тяло.  Това обясни доц. Борислав Чаушев от Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Св. Марина".

Най-голям процент от изследванията са направени при пациенти  с различни тумори -  белодробен рак, колоректален рак, рак на гърдата, кожата, костите, или храносмилателната система, хематологични заболявания и други онкологични заболявания. Апаратът се използва обаче и в неврологията при изследвания за болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон или при търсене на епилептично огнище. Тъй като сме единствената болница, която разполага с PET/CT скенер в Източна България, приемаме пациенти от Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово. Чести са случаите, в които идват пациенти от цялата страна, дори от по-отдалечени населени места, допълва доц. Чаушев.

Доц. Чаушев си спомня, как в началото  лекари и пациенти са чакали да кацне самолетът с радиофармацевтика (контрастното вещество), необходим за изследването, а вече повече от 5 години болница "Св. Марина" разполага със собствен циклотронен комплекс, в който се произвежда.

Доц. Чаушев разясни основните неща, които вълнуват онкоболните пациенти по отношение на тази важна диагностична процедура.

Какво представлява PET сканирането?

PET или позиторно-емисионната томография е образна диагностика, която медиците провеждат за проверка на някои заболявания. PET сканирането позволява на лекарите да разберат дали е налице заболяване от една страна, но също и да използват информацията за планиране на терапията, наблюдение на състоянието и проверка на това, как се движи лечението.

За какво се използва PET сканирането?

PET сканирането се използва като медицински метод, за да покаже съществуващи или потенциални проблеми на клетъчно ниво. Това помага на лекарите да открият и диагностицират сложни системни заболявания като рак и мозъчни заболявания.

Това се случва, защото при изследването се използват бързоразпадащи се радиоктивни маркери, които попадат в органите и тъканите, а при някои болести има високо ниво на метаболитна активност. Например раковите клетки поглъщат голямо количество от веществото и затова на екрана те са ярко осветени. Така лекарите могат да използват изследването за откриване на първичното огнище на рака, неговите метастази, проследяват неговата агресията и контролират ефективността от лечението на болестта.

Какво представлява процедурата?

PET сканирането в УМБАЛ "Св. Марина" се извършва в рамките на 1 ден. Преди самото изследване, пациентът получава контрастно вещество (радиофармацевтик), който се натрупва в тялото за около 1 час. Времето може да се различава, в зависимост от това, в коя част от тялото ще се проведе изследването. Самата процедура на скенера е с продължителност между 30 и 40 минути.

След приключване на процедурата, пациентът може да се прибере в къщи или да продължи с обичайните си задължения. Лекарите препоръчват употреба на по-големи количества вода, за да се отведе по-бързо от организма използваният маркер.

Процедурата е безболезнена. Въпреки че контрастът е радиоактивен маркер, то лъчевото натоварване за пациента е изключително ниско. Хора, които имат алергия към йод, аспартам или захарин, трябва да съобщят предварително за това на лекарите. Изследването не се извършва на бременни жени, а на майките-кърмачки се препоръчва 24 часа след изследването да не кърмят бебетата си.

РЕТ-СТ изследването се назначава минимум 30 дни след химиотерапия, минимум 4-6 седмици след оперативни интервенции и 12 седмици след лъчелечение.

Какви документи са необходими при записване на час?

Изследването с РЕТ/СТ скенер е безплатно. Необходими документи, с които пациентът трябва да разполага, за да си запише час, са направление 8А, зелен талон или амбулаторен лист, издаден от специалист, на който е изписана диагнозата и показанията за провеждане на РЕТ/СТ, епикризи от проведено хирургично лечение, химиотерапия, лъчелечение, туморни маркери свързани с онкологичното заболяване, както и образни изследвания, ако са правени – КТ, МРТ, ехографско изследване на коремни органи и др.

Специалистите, които насочват пациенти за РЕТ/СТ сканиране обикновено са онколози, лъчетерапевти, коремни, гръдни и неврохирурзи и специалисти вътрешни болести – гастроентеролози, пулмолози, хематолози, уролози, педиатри, кардиолози и невролози. Издледването се поема от НЗОК. За повече информация и записвания можете да се обадите на тел.: 052/978 575.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: