Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 20 главни архитекти в Североизточна България са възпитаници на ВСУ "Черноризец Храбър
Автор: Пламена Николова 13:56 / 15.04.2021Коментари (0)1761
©
Повече от 20 са главните архитекти, възпитаници на Архитектурния факултет във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“, които работят в общинските администрации в Североизточна България, съобщи арх. Марин Велчев – председател на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Варна (КАБ-РК Варна), споделиха от пресслужбата на институцията. Това е отличен атестат за високото качество на обучение и професионалната реализацията на възпитаниците на единствения извънстоличен Архитектурен факултет, допълни арх. Велчев, който също е завършил висшето си образование в специалност "Архитектура“ на ВСУ "Черноризец Храбър“.

Само за последните две години 18 възпитаници от специалност "Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет са новоприети членове, получили проектантска правоспособност от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна (КИИП-РК Варна), сподели инж. Снежана Милева - председател на браншовата организация в морската столица.

Данните бяха изнесени по време на подписването на рамков договор за сътрудничество между ВСУ "Черноризец Храбър“, КАБ – РК Варна и КИИП – РК Варна.

Архитектурният факултет работи в тясно сътрудничество с двете браншовите организации и има пълната им подкрепа в инициативи на катедра "Строителство на сгради и съоръжения“ и на катедра "Архитектура и урбанистика“. Двете камари са от изключително значение за професионалната реализация на завършващите студенти.

Проф. д-р Петър Христов, ректор на  ВСУ "Черноризец Храбър“, коментира необходимостта от тясна връзка с професионалните организации, която е насочена не само към включването на експертите от практиката в образователния процес, но и участието на студентите в реална работна среда – част от иновативния проект на университета "Образование в партньорство“.

Страните се договориха да си сътрудничат по основни приоритети, свързани с разширяването на контактите между университета и бизнеса в сферата на образованието, научната и развойна дейност, обмяната на опит и споделянето на ресурси в областта на професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия“. ВСУ "Черноризец Храбър“ и браншовите организации ще обединят усилията за организирането и провеждането на съвместни практически занятия, практики и стажове във фирми - членове на регионалните колегии на КАБ и КИИП в гр. Варна, научно-практически семинари, кръгли маси, конференции, допълнителни обучения, следдипломни квалификации, професионално обучение за придобиване на степен на професионална квалификация и др. инициативи в сферата на архитектурата, строителното инженерство и пожарната безопасност. Ще бъдат разширени възможностите за практическо обучение на студентите и други обучаеми във водещи проектантски и строителни фирми по програмата "Образование в партньорство“ на ВСУ "Черноризец Храбър“. Професионалните камари ще окажат съдействие за осигуряване на стипендии и заплащане на семестриалните такси на студенти с отлични учебни постижения от проектантски бюра, членове на регионалните колегии във Варна. Университетът ще предложи възможности за повишаване квалификацията на членове на Регионалните колегии на КАБ и КИИП, както и участие в съвместни образователни, изследователски и научно-приложни проекти.

2021 г. е юбилейна година за специалност “Строителство на сгради и съоръжения" - 25 години от началото на обучението по тази специалност във ВСУ “Черноризец Храбър". През 2022 г. ще се отбележат 20 години от първия випуск на специалност “Архитектура".

Камара на архитектите в България (КАБ) е национална браншова организация, която защитава на национално и международно равнище интересите на около 3700 архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти. Камара на инженерите в инвестиционното проектиране  (КИИП) е национална организация на инженерите от всички специалности, осъществяващи инвестиционно и устройствено проектиране. В КИИП членуват около 10 000 проектанти, от които 8 500 – с пълна проектантска правоспособност.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: