Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 20 главни архитекти в Североизточна България са възпитаници на ВСУ "Черноризец Храбър
Автор: Пламена Николова 13:56 / 15.04.2021Коментари (0)1760
©
Повече от 20 са главните архитекти, възпитаници на Архитектурния факултет във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“, които работят в общинските администрации в Североизточна България, съобщи арх. Марин Велчев – председател на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Варна (КАБ-РК Варна), споделиха от пресслужбата на институцията. Това е отличен атестат за високото качество на обучение и професионалната реализацията на възпитаниците на единствения извънстоличен Архитектурен факултет, допълни арх. Велчев, който също е завършил висшето си образование в специалност "Архитектура“ на ВСУ "Черноризец Храбър“.

Само за последните две години 18 възпитаници от специалност "Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет са новоприети членове, получили проектантска правоспособност от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна (КИИП-РК Варна), сподели инж. Снежана Милева - председател на браншовата организация в морската столица.

Данните бяха изнесени по време на подписването на рамков договор за сътрудничество между ВСУ "Черноризец Храбър“, КАБ – РК Варна и КИИП – РК Варна.

Архитектурният факултет работи в тясно сътрудничество с двете браншовите организации и има пълната им подкрепа в инициативи на катедра "Строителство на сгради и съоръжения“ и на катедра "Архитектура и урбанистика“. Двете камари са от изключително значение за професионалната реализация на завършващите студенти.

Проф. д-р Петър Христов, ректор на  ВСУ "Черноризец Храбър“, коментира необходимостта от тясна връзка с професионалните организации, която е насочена не само към включването на експертите от практиката в образователния процес, но и участието на студентите в реална работна среда – част от иновативния проект на университета "Образование в партньорство“.

Страните се договориха да си сътрудничат по основни приоритети, свързани с разширяването на контактите между университета и бизнеса в сферата на образованието, научната и развойна дейност, обмяната на опит и споделянето на ресурси в областта на професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия“. ВСУ "Черноризец Храбър“ и браншовите организации ще обединят усилията за организирането и провеждането на съвместни практически занятия, практики и стажове във фирми - членове на регионалните колегии на КАБ и КИИП в гр. Варна, научно-практически семинари, кръгли маси, конференции, допълнителни обучения, следдипломни квалификации, професионално обучение за придобиване на степен на професионална квалификация и др. инициативи в сферата на архитектурата, строителното инженерство и пожарната безопасност. Ще бъдат разширени възможностите за практическо обучение на студентите и други обучаеми във водещи проектантски и строителни фирми по програмата "Образование в партньорство“ на ВСУ "Черноризец Храбър“. Професионалните камари ще окажат съдействие за осигуряване на стипендии и заплащане на семестриалните такси на студенти с отлични учебни постижения от проектантски бюра, членове на регионалните колегии във Варна. Университетът ще предложи възможности за повишаване квалификацията на членове на Регионалните колегии на КАБ и КИИП, както и участие в съвместни образователни, изследователски и научно-приложни проекти.

2021 г. е юбилейна година за специалност “Строителство на сгради и съоръжения" - 25 години от началото на обучението по тази специалност във ВСУ “Черноризец Храбър". През 2022 г. ще се отбележат 20 години от първия випуск на специалност “Архитектура".

Камара на архитектите в България (КАБ) е национална браншова организация, която защитава на национално и международно равнище интересите на около 3700 архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти. Камара на инженерите в инвестиционното проектиране  (КИИП) е национална организация на инженерите от всички специалности, осъществяващи инвестиционно и устройствено проектиране. В КИИП членуват около 10 000 проектанти, от които 8 500 – с пълна проектантска правоспособност.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: