Над 200 дами се прегледаха безплатно за рак на гърдата във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:52 / 21.10.2016
1043
Над 200 жени от Варна, Разград, Търговище и Шумен се възползваха от възможността да преминат безплатни профилактични прегледи и консултации за рак на гърдата в ДКЦ 1 "Света Клементина". За поредна година интересът към кампанията, която се организира със съдействието на ПП ГЕРБ-Варна, бе огромен.

По време на прегледите доц. Христина Попмихайлова - рентгенолог със специалност мамолог, откри три карцинома в начален стадий. Консултациите се извършваха в кабинета на управителя на ДКЦ 1 д-р Иван Иванов. Кампанията бе подкрепена от д-р Лидия Маринова, зам.-председател на Общинския съвет във Варна и общински съветник от ПП ГЕРБ.

"Благодарение на извършените профилактични прегледи, по време на които доц. Попмихайлова откри 3 карцинома, на практика ще бъдат спасени три човешки живота", коментира д-р Маринова. И акцентира, че мамографията е най-добрата профилактика за рака на гърдата.

"Желателно е жените между 35 и 50 г. поне веднъж годишно да си правят профилактичен преглед, а дамите над 50 г. - на две години веднъж. Ранното откриване на карцином способства за излекуване на пациентката на 100 %", коментира Лидия Маринова.

Прегледите допринесоха за повишаване здравната култура на жените. В България над 3000 представителки на нежния пол ежегодно заболяват от рак на гърдата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).