Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 200 доброволци се включиха в залесяването на нова гора край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 16.04.2018Коментари (0)2185
©
Над 200 доброволци се включиха в организираното от ДГС "Варна" залесяване край с. Слънчево, община Аксаково. Новата гора е само на около 15 км от морската столица. За създаването й на площ от 13 дка бяха засадени повече от 4000 фиданки.

Инициативата, която е част от програмата на горското стопанство по повод Седмицата на гората, беше подкрепена от много млади хора. Десетки семейства с деца посветиха съботния ден на зелената кауза, като се включиха активно в засаждането. То се извърши под напътствията на служителите на горското стопанство, а поради близостта си със с. Слънчево залесеното място бе наречено от доброволците Слънчева гора.
"Искрено се радваме, че толкова много хора са съпричастни на грижите за природата.

Дължим специална благодарност и на гражданската инициатива "Когато станем 100 000 – ще посадим гора", тъй като нейните последователи откликнаха с готовност и днес се присъединиха към нас. През есента на миналата година заедно засадихме жълъди на площ от 70 дка край с. Генерал Кантарджиево. Вярвам, че съвместните ни акции ще продължат и занапред", коментира зам.-директорът на ДГС "Варна" инж. Владислав Георгиев.

Пред журналистите, които също се включиха в засаждането, той обясни, че на територията на стопанството през тази година се предвижда залесяване на площ от 46 дка. "В концепцията за стопанисването на горите вече се залага преди всичко на онези лесовъдски мероприятия, чрез които подпомагаме естественото възобновяване. Целта е да се гарантира развитието на устойчивите местни видове, затова и акцентът в нашата работа през годината е именно в тази посока. До края на 2018 г. планираме попълване на култури на площ от 35 дка, а за други 300 дка предвиждаме осветление, т.е. разчистване на заглушаващата храстова растителност, която пречи на растежа на дървесните видове", уточни инж. Георгиев.
Той припомни, че предстои пожароопасният сезон и призова всички да спазват правилата за безопасност и да бъдат бдителни. "При съмнение за инцидент или нарушение в горите гражданите могат да подават сигнал на телефон 112.

Създали сме организация за своевременна реакция в добра координация с останалите отговорни институции", изтъкна още зам.-директорът на горското стопанство.

Акцията по залесяване започна с минута мълчание, с която в деня на национален траур беше почетена паметта на загиналите при тежката катастрофа на магистрала "Тракия".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: