Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 300 танцьора в кампания за модерна медицинска АГ апаратура за болница във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:00 / 01.12.2016Коментари (0)4097
©
Шестте етнографски области на България ще разкажат в обща картина и танцова история близо 300 танцьора от варненския клуб "Моряците" в благотворителен концерт на 11 декември (неделя) от 19:30 ч. 

Концертът в зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна е традиционен за клуба за народни танци и вече пета година е част от благотворителна кампания в подкрепа на живота. Тази година моряците са заедно в кауза за по-добро здраве - закупуване на модерно ултразвуково хистероскопско оборудване. 

С него ще се увеличи възможността за обслужване на повече ендоскопски "безкръвни" операции в АГ болницата във Варна. "СБАГАЛ Проф. д-р Д. Стаматов - Варна" е единственатаспециализирана болница по акушерство и гинекология и неонатология за активно лечение за Североизточна България и една от трите специализирани у нас. В болничното заведение през последните години нараства делът на безкръвните ендоскопски операции, като осигуряването на допълнително медицинско оборудване ще разшири и капацитета за здравна грижа с високотехнологичнаАГ апаратура.

"Тази година единодушно решихме да подкрепим една по-голяма кауза в смисъла на обществения интерес, който тя носи. Почти всяка година различни фирми насочват своята социалноотговорна дейност, осигурявайки средства за неонатологията - кувьози за бебетата, нови легълца. Ние искаме да подкрепим новия живот, като помогнем на майките и на бабите на тези дечица да минат по-малко травмирани през онези здравни проблеми, които имат като жени. АГ проблемите са тема, от която не можем да избягаме и не трябва да го правим. Напротив, заедно можем да помогнем за осигуряване на това оборудване, което не само ще намали оперативните травми в хирургичните случаи, но и ще спомогне за по-добрата диагностика на заболяванията", споделя Силвия Матева, ръководител на клуб за народни танци "Моряците". 

По нейни думи към този момент са продадени всички места в зала 1 на Фестивалния комплекс, а в резултат на цялата кампания се очаква да бъдат събрани близо 15 хиляди лева. Средствата са половината от сумата, необходима за закупуване на новата техника, която ще разшири капацитета на съществуващото в АГ болницата във Варна ендоскопско оборудване. От клуб "Моряците" имат куража да потърсят съмишленици в своята кампания и да намерят още дарители в лицето на всички, които ценят живота и намират искра за него и в българския фолклор.

Тази година танцовият спектакъл на "Моряците" е с нов формат. За първи път в 90 минути различните състави на клуба ще разказват България през танците на фолклорните ни области. Съситнените стъпки и свободата на Северняшката област, вихъра на шопските мелодии, люшовете в добруджанските хора, омайващите ритми на Тракия, затворените в полукръг емоционални пирински танци, мистиката на тежките родопски хора ще намерят израз в хореографиите на повече от 15 изпълнения. На сцената на 11 декември ще излязат и групите на най-малките танцьори - децата между 5 и 12 години. За концерта са осигурени близо 300 носии от шестте ни етнографски области. 

"Моряците" вече имат идея догодина да поканят различни клубове за народни танци от цялата страна, като танцьори от Перник вече са заявили желание да участват в кампания, подкрепяща доброто. 

Още две инициативи са част от календара на клуб "Моряците", средствата от които ще отидат за модерна АГ апаратура.На 10 декември (събота) във фоайето на третия етаж на Пфое мол - пред залите на танцовия клуб - предстои благотворителен базар. Единствено условие е всички изложители да предлагат авторски произведения. Заявки за участие се приемат до 9-ти декември на телефон 0899 165 026. Една от първите откупки в миналите издания е домашно сготвен капама гювеч. Базарът ще бъде отворен от 18 до 20:30 ч. 

Преди дни в кулинарен конкурс над 200 посетители дегустираха 28 домашни баници и 14 вина - носители на призовите места станаха участници извън клуба на "Моряците".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: