Над 4,8 млн. лева загуби за хазната на Варна заради извънредното положение

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
17:32 / 15.04.2020
4245
Най-малко 4,8  млн. лева неданъчни приходи няма да постъпят в бюджета на община Варна в резултат на въведеното извънредно положение заради COVID -19. Данните бяха изнесени от директора на дирекция "Финанси и бюджет“ Стефка Господинова по време на онлайн заседание на ресорната комисия към местния парламент. Тя направи уточнението, че тези данни са предварителни и са изчислени за двумесечен период – от 13 март до 13 май, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет във Варна.

Първоначалните разчети показват, че приходите от синя зона ще намалеят с минимум 3 млн. лева при заложени в началото на годината 8,2 млн. лева. В тази сума е отчетено освобождаването от такси за кратковременно паркиране до края на извънредното положение и забавянето на реализацията на втория етап на синята зона.

Друго голямо перо са таксите за детски ясли и градини. Приходите от тях в местната хазна ще са с около 1,1 млн. лева по-малко.

За период само от един месец приходите на общинското предприятие, стопанисващо спортните зали, и на зоопарка са намалели със 100 хил. лева. При срок на извънредното положение до 13 май се очаква изоставане на събираемостта с около 200 хил. лева.  

Предвижда се намаление на приходите от наем на земя с около 230 хил. лева, а от такса тротоарно право – със 170 хил. лева. Приблизително 100 хил. лева по-малко се очаква да влязат в хазната от наеми на общински жилища.

Няма да бъдат изпълнени и заложените приходи от приетата Годишна програма за управление и разпореждане с общинска собственост. Предвид сложната социално-икономическа обстановка и задаващата се криза интересът към закупуване на общински имоти и инвестиционни намерения се очаква да бъдат занижени.

Предстои сериозен спад и на приходите в общинските дружества. Най-сериозен ще е той в "Градски транспорт“, който има и големи разходи, но финансови удари ще понесат също "Пазари“, "Дворецът на културата и спорта“ и др.

По думите на Стефка Господинова има огромен натиск върху бюджета на общината. Гласуваната в началото на годината финансова рамка бе в размер на 383,7 млн. лева. От тях близо 214 млн. лева бяха планираните приходи от местни данъци и такси, а останалите – делегирани средства от държавата.

"Засега държавната субсидия се запазва и се получава регулярно, но при местните приходи има забавяне на събираемостта. Спадът е очакван, но дали той ще стане тенденция и каква ще е  несъбираемостта до края на годината, ще може да се каже по-късен етап“, поясни Стефка Господинова.

Обобщението на приходите от данъци за община Варна за 2020 г. съгласно плана е 91,6 млн. лев, увеличени спрямо 2019 г. с 10,4 млн. лева. Изпълнението към 2 април е 21,2 млн. лева.   До тази дата в местната хазна са влезли близо 1,1 млн. лева по-малко спрямо предходната година. Изпълнението на данък МПС изостава с 477 хил. лева, а на данък таксиметров превоз – с 22 500 лв. Единствено данък придобиване изпреварва нивата от 2019 г. с 1,79 млн. лева, но тази тенденция няма да се запази. Спадът в търсенето на имоти и в цените им, както и намаляването на осъществените сделки ще доведе и до намаляване на очакваните приходи от данък при придобиване на имущество по възмезден начин.

По думите на Стефка Господинова изоставането на приходите ще доведе и до свиване на разходите. "За да имаме балансиран бюджет, трябва да вземем спешни мерки и по разходната част. Към момента нямаме много резерви, които да използваме като буфер“, добави директорът на Дирекция "Финанси и бюджет“.


Виж коментарите (1)

Още по темата (14908):
06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Никога не можах да намеря отговор на този въпрос
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
Още новини от Новини от Варна:
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).