Над 480 ученици и родители от Варна се включиха в интересен проект

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:56 / 30.09.2019
1684
Приключиха дейностите по проект BG05M2OP001-3.002-0209-C01 "Общуване без граници", който се реализира в партньорство между СНЦ "Сдружение за защита на птиците- ВиаПонтика“, Община Варна, ОУ "Константин Арабаджиев“ и НУ "Васил Левски“. Проектът е с одобрен за финансиране бюджет в размер на 515 640, 00 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж " 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“.

В проекта се включиха над 480 ученици на възраст между 7 и 14 години, и техни родители.

Постигната беше главната цел на проекта, а именно превенция на отпадане от образование и създаване на условия за социална реализация и интеграция на ученици от етническите малцинства, в т.ч. от ромски произход чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение.

Реализирането на дейностите осигури подходящи условия за развитие на потенциала на всеки ученик чрез разширяване на извънкласните и извънучилищните занимания и осигуряване възможности за пълноценна социална интеграция на децата от различни етноси. Активностите по проекта бяха в различни области на социалната сфера, науката, спорта и изкуствата- биологично образование, театрално изкуство /куклен театър и драматургия/, допълнителни обучения по български език, спорт, компютърно обучение, обучения по безопасно поведение на пътя, обучение на учениците в училищна медиация, психологически тренинги и др. В рамките на проекта се проведоха уроци на открито в ботанически градини и резервати, учебна екскурзия до старите български столици, спортни състезания, представителни музикални и балетни изяви, куклени и театрални представления и др.

Общата и специфични цели, както и планираните дейности на проектното предложение съответстваха напълно на целите на Програмата на Община Варна за интеграцията на деца и ученици от различни етнически малцинства и в неравностойно социално положение и са насочени към постигане на реални и трайни резултати в образователната интеграция на учениците от малцинствени етнически групи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).