Над 500 украински бежанци в Русе и Варна са били подпомогнати с трудово посредничество

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:41 / 30.11.2023
1788
Близо 500 украински бежанци от Русе и Варна са получили подкрепа в сферата на трудовото посредничество от "Каритас Русе" през тази година, съобщиха от Областна администрация-Русе. Над 20% от тях вече са си намерили работа. Това стана ясно от проведена днес дискусия в крайдунавския град, в която участваха доставчици на социални услуги, както и редица представители на местната и държавната власт. Сред тях беше и областният управител Данаил Ковачев. Той посочи, че подкрепата за бягащите от войната в Украйна както от държавата, така и от неправителствения сектор трябва да продължи и да е насочена преди всичко към тяхната успешна интеграция в нашето общество. "Високо оценявам провеждането на подобни срещи, защото те дават ясна представа за актуалната ситуация. Убеден съм, че ще продължим да бъдем солидарни с украинския народ", коментира още Ковачев.

От информацията, която бе представена стана ясно, че на територията на Русе са били подпомогнати над 100 души от началото на тази година. Не всички от тях са се устроили на работа, но са получили помощ, включително и за легализация на документи. Около 40 от тях са намерили своята реализация. Представителите на "Каритас“ бяха категорични, че този тип подпомагане ще продължи и през следващата година. Трудовото посредничество е по специална програма на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). Организацията през тази година е плащала и за получаване на квалификация на бежанците, тъй като целта е мигрантите да имат легална българска диплома.

От "Каритас Русе“ работят на територията на цяла Северна България. В началото на кризата те успешно са реализирали проект, който е включвал възможности за настаняване и различни видове социални услуги.  През тази година един от акцентите е и работата с деца.

През следващата година от "Каритас“ планират да посещават в държавните бази и не само, за да може да бъдат информирани за възможностите. На бежанците ще се помага и с написване на CV, както и легализиране на документи и други.

Днешната инициатива бе организирана от "Каритас Русе“ като част от "Каритас България“, която реализира инициативата "Регионален проект по миграция“ (REMAP) в партньорство със седем национални "Каритас“ организации от региона на Балканите: "Каритас Гърция“, "Каритас Северна Македония“, "Каритас Сърбия“, "Каритас Черна гора“, "Каритас Босна и Херцеговина“, "Каритас Албания“ и "Каритас Турция“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Новини от Варна:
Транспортираният мъж от Варна до София със самолет "Спартан" е в ...
Корабът "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати край Йем...
Варненец: Това икономия ли е или какво?
Жълт код за Варна! Ето за какво ни предупреди НИМХ
Благомир Коцев: Община Варна променя наредби с цел съкращаване на...
Варна е предупредена за утре!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).