Над 60 деца от Варна участваха в демонстрация с камион, гледаха “мъртвите точки"

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
15:18 / 07.06.2019
3320
Обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, част от глобалната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме", се проведе във варненското ОУ "Захари Стоянов“. В него взеха участие над 60 деца. Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 60 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки", в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Инспектор Димитър Димитров от "Пътна полиция“ – ОДМВР Варна представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя. Според официалните данни на Главна дирекция "Национална полиция“ от началото на годината до 30.05.2019 г. при ТПТП с участието на велосипедисти са загинали 5 участници на пътя и са ранени 104. За миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393, от тях за варненска област – 3 загинали и 41 ранени.

“Виждам те. Виждаш ме." е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция".

"За нас е важно да представим на децата по интересен начин правилата за движение по пътищата с участието на велосипедист. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има много повече огледала от нормалната кола и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така те сами разбират от какво трябва да се пазят, когато са на пътя. Безопасното движение е споделена отговорност от всички. И съм благодарен както на Генерална дирекция "Национална полиция“, така и на училищата, с които заедно организираме обученията. Гордея се и с нашите служители от цялата страна, които станаха доброволци-обучители в кампанията. Това е добър показател за отговорността на обществото. Ние искаме да достигнем до деца от различни градове на страната и ще продължим кампанията и в други градове от началото на новата учебна година.“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.

До момента обучения като част от кампанията "Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в училища от София, Пловдив, Велико Търново и Варна. През следващата учебна година организаторите продължават кампанията и в други училища в страната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).