Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 80 акта за неправилно паркиране във Варна само за 20 дни
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 25.03.2015Коментари (17)829
©
Всекидневно ставаме свидетели как възрастни хора, майки с деца и хора с увреждания се сблъскват с невъзможността да се предвижват безопасно заради неправилно паркирани автомобили по уличните тротоари, в паркове, градини и дори на детски площадки. Това коментира народният представител от ГЕРБ-Варна Павел Христов. Той е сред вносителите на предложение за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, което предвижда глоба в размер на 200 лв. при паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това зони.

"Въпреки засиления контрол на всички институции и съставянето на стотици актове за нарушения на Закона за движение по пътищата водачите на МПС заплащат наложените им санкции, които са много ниски, и продължават да не спазват изискванията на нормативните разпоредби и не се постига дисциплиниращия ефект на закона. Ежедневно под въпрос е поставена сигурността на хиляди граждани на пътя. Считаме, че с увеличаване на размера на съответната санкция ще бъде постигнат желаният положителен резултат", се посочва в мотивите на вносителите на предложението Пламен Манушев, Павел Христов и Цветомир Михов от ГЕРБ.

Според народните представители "проблемът с неправилното паркиране в българските общини и изключително наболял, съществува от години и не е решен ефективно, като нарушенията са хиляди месечно".

Проектът за промяна в Закона за движение по пътищата предвижда още Общинският съвет да може да приема наредби, свързани с преминаването, паркирането и престояването на пътни превозни средства върху паркове, градини, детски площадки и тротоари, както и да определя размера на глобите и/или санкциите, свързани с текущите разпоредби.

Вносителите изтъкват, че в практиката вече има прецеденти при обжалване съдът да намалява наложените по наредбите, гласувани от общинските съвети, санкции до размера на глобата, определена в закона. Като нормативен акт законът е с по-висока степен от общинските наредби, а регламентираната в него глоба за неправилно паркиране е 20 лв. и 30 лв. при нарушение върху тротоара.

Според статистиката само във Варна през изминалата година са съставени 730 акта за неправилно паркиране, а за първите двайсетина дни на тази година - над 80, посочи Павел Христов, като се позова на данни за контрола по Наредбата за обществения ред на община Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
не е проблема в това че има специални индивиди с имунитет към тях...няма елементарна култура и не само за паркиране ,ами и за каране в насрещното.Никой не спазва законите и знаците независимо с каква кола е.Аз за да паркирам пред дома си въртя през 2 улици понеже е едннопосочнза улицата пред нас,а почти всяка 5-та кола си минава в нарушение и не им пука ама изобщо.Да не говорим ,че разни търговски предсавителки си спират по редата на улицата и пускат аварийките и дремят и запушват движението.Промените трябва да започнат от нас самите.Също и да се научим че на пешеходна пътека се спира и когато свети червен светофар и сме пещеходци не се пресича!Станах подобен свидетел на това,а уча 4 годишното ми дете че се чака на червено и както чакахме,някакъв дядка после и лелка си пресичат и притичват на червено ,макар че няма коли.И детето ме пита защо минават а ние чакаме.Какаво да му отговоря?.Затова казвам ,че трябва от нас самите да започнем промяната.
+1
 
 
простотията няма край, не е проблема в размера на санкциите а това че има специални индивиди с имунитет към тях .
+2
 
 
Не само в Бургас, колега. Преди няколко години имах запитване до Община Пловдив- КОЙ :) разреши паркинга на Второ ДКЦ да се застрои с голяма кооперация без нито едно парко место! Е! Отговор още очаквам!
Aнонимен
на 25.03.2015 г.
+4
 
 
В Бургас се унищожават изградени паркинги , за да се построят нови кооперации . Алчността е голямо зло !
+5
 
 
Ако може общината да използва това безкрайно и нагло паркиране кой където си иска .....то ще си пълни с доста парички хазната и ще има постоянни приходи.
+4
 
 
Трябват нормални и адекватни откъм заплащане паркинги!!! Пловдив става все по-малък за наплива на хора от околните градове и села!
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 25.03.2015 г.
+8
 
 
Проблема не е в размера на глобата, а в контрола, който го няма никакъв.... глобата и 2000лв. да стане след като няма кой да санкционира нарушителите няма ефект.... нека "умните" глави да измислят алтернативен начин за докладване от страна на хората, а не да чакат само на служителите си.
+6
 
 
Не знам дали повечето знаете, но в момента е тотален разнобой... КАТ отговаря за неправилно паркиране НА ПЪТЯ, а Общинска полиция - извън пътя. Отделно от това Ваша снимка няма да бъде взета под внимание, т.е. или трябва да свидетелствате в съда, или да се надявате докато се натута някой да дойде (и дано е правилната полиция) колата да стои още на мястото си... Промяната, освен завишените глоби, трябва да е в насока признаване на снимков материал от органите и от съда - само и единствено тогава ще настъпи драстична промяна.
+4
 
 
трябва по-силно присъствие на кат из града. и да са безкомпромисни. миналата седмица бях в смолян и културата на шофиране е на европейко ниво също и в асеновград се кара нормално единствено тук в пловдив сме дивия запад.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: