Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 800 участници събра Пети Черноморски симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината
Автор: Екип Varna24.bg 16:43 / 12.04.2017Коментари (0)1744
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В периода 06-09 април 2017 г. се проведе петото издание на Черноморски симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината.

Събитието е съвместна инициатива на МУ-Варна и студентите от Студентски съвет към МУ-Варна, Асоциацията на студентите по медицина в България- Варна, Асоциацията на студентите по дентална медицина- Варна и Асоциацията на студентите по фармация- Варна. Тази година рекорден брой млади учени взеха участие - над 800 от различни специалности и държави. Бъдещите специалисти имаха възможност да демонстрират своите академични и презентационни способности и личния си принос към науката.


Събитието бе открито с тържествена церемония, на която заместник-ректорът по учебната дейност на МУ-Варна, проф. д-р Албена Керековска поздрави присъстващите. Деканът на Факултета по медицина към МУ-Варна и председател на Регионална колегия на Български лекарски съюз - Варна - проф. д-р Радослав Радев връчи почетен знак и благодарствена грамота от името на съсловната организация на медиците в България на проф. Вадим Пищик - заместник- декан на Факултета по медицина към Първи държавен медицински университет в Санкт Петербург, Русия, и гост-лектор на събитието.

Още през първия ден на форума бе проведена и уникална по рода си, предавана на живо хирургична операция. Проф. Пищик, заедно с екип от УМБАЛ "Св. Марина", изпълниха торакоскопска процедура по отстраняване на карцином от бял дроб на пациент. Участниците в конференцията имаха възможност да проследят протичането на операцията и да зададат своите въпроси.

По време на симпозиума се проведоха и сесии по фармакологични науки, ортопедия, предклинични и парамедични науки, клинична медицина и дентална медицина, а в края на програмата за участниците бяха подготвени различни уъркшопове с практическа насоченост: ултразвуково обучение, 3Д анатомия, имунофлуресцентна микроскопия, приготвяне на имунофлуресцентни и хистохимични препарати, кардиохирургия, букална цитонамазка и ендоскопска хирургия.

Младите учени представиха своите разработки на сесии по клинична медицина, сърдечно-съдови болести, лечение на доброкачествени и злокачествени новообразувания.

Гост-лекторите на форума представиха интересни беседи пред участниците. Проф. Пищик изнесе лекция на тема "Формиране на бъдещето на неинвазивната гръдна хирургия във и извън операционната зала". Проф. Игор Резник - ръководител на сектор по трансплантации на костен мозък и имунотерапия към Университетска болница Хадаса, Йерусалим, запозна участниците със своята лекция на тема "Трансплантация на хематопоетични стволови клетки при пациенти с нехематологични и незлокачествени заболявания".

В заключителния ден на форума бяха включени и сесии по лабораторна медицина, клинична медицина, педиатрия, гинекология, фармакологични науки и предклинични дисциплини.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: