Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нагласени конкурси създават общество "вечни кандидати" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:40 / 07.03.2012Коментари (0)2031
© Varna24.bg
Общество на кандидатстващите за работа в една или друга административна структура е на път трайно да се оформи във Варна. Причината - предварително определени победители в задължителните конкурси.

"Вече се познаваме с колегите, виждаме се на почти всеки такъв", разказа Ирина Иванова от Варна. От лятото на миналата година до сега тя се явявала на осем препитвания, в част от които стига до последното заветно интервю. Навсякъде обаче сценарият е един и същ. В надпреварата винаги участва човек от службата, обявила вакантно място за държавен служител.

"Законът го допуска, няма пречка. Но как пък винаги точно тези кандидати печелят", недоумява Иванова. Един от последните й конкурси бил за позиция в канцеларията на общинския съвет във Варна. "Колегата, който спечели, си слезе от кабинета по сако, беше си на работа в общинския съвет", разказа дама.

И този път като в останалите случаи написала жалба възражение, за да изрази несъгласието си с резултата. Юрист по образование, прекрасно му знае реда. Знае, че се обжалва пред същата администрация, която е провела конкурса и е взела решението. Очаквано й отговорили, че нарушения в проведения няма. "На практика е така, но това, че комисията, която оценява, трябва да препитва колегите от съседния кабинет, създава предпоставки за субективна оценка. В цялата работа излиза, че останалите 20 души сме статисти и сме там само за да бъде формално изпълнено законовото разпореждане", не крие огорчението си Иванова.

След един от конкурсите за юрисконсулт в ОД "Земеделие" написала и отворено писмо до областния координатор на ГЕРБ Павел Димитров. "Това ли са равните възможности за всекиго, това ли е благоденствието, което ГЕРБ ми предлагат", риторично попитала в него. Отговор чака и досега. Искала да се срещне и с кмета Кирил Йорданов заради мястото в общинския съвет, но пък станало ясно, че той няма свободни часове за приемен ден за текущия месец.

Според нея, за да бъде прекратена порочната практика предварително да е ясен победителят, трябва да има законодателна промяна. Веднъж - възможност решенията на комисиите от конкурсите да могат да се обжалват пред съда (сега се жалваш от администрацията в същата администрация), втори път - членовете на комисиите да не бъдат от съответното ведомство, което може да се постигне с работещ Закон за държавната администрация, който веднъж завинаги да сложи точка на политическите уволнения и назначения. В комисиите биха могли да участват представители на Института по публична администрация, смята Иванова.

Сега, преглътнала поредната обида да е статист в нагласен конкурс, се стяга за нови. И се надява, че ще има депутат, който да приеме идеята и да поиска промяна в нормативите. Вече имала среща по темата с лидера на БСП във Варна Борислав Гуцанов, който е член на изпълнителното бюро на партията, и с варненския депутат от ГЕРБ Емил Радев.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: