Нагласени конкурси създават общество "вечни кандидати" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:40 / 07.03.2012
2044
Общество на кандидатстващите за работа в една или друга административна структура е на път трайно да се оформи във Варна. Причината - предварително определени победители в задължителните конкурси.

"Вече се познаваме с колегите, виждаме се на почти всеки такъв", разказа Ирина Иванова от Варна. От лятото на миналата година до сега тя се явявала на осем препитвания, в част от които стига до последното заветно интервю. Навсякъде обаче сценарият е един и същ. В надпреварата винаги участва човек от службата, обявила вакантно място за държавен служител.

"Законът го допуска, няма пречка. Но как пък винаги точно тези кандидати печелят", недоумява Иванова. Един от последните й конкурси бил за позиция в канцеларията на общинския съвет във Варна. "Колегата, който спечели, си слезе от кабинета по сако, беше си на работа в общинския съвет", разказа дама.

И този път като в останалите случаи написала жалба възражение, за да изрази несъгласието си с резултата. Юрист по образование, прекрасно му знае реда. Знае, че се обжалва пред същата администрация, която е провела конкурса и е взела решението. Очаквано й отговорили, че нарушения в проведения няма. "На практика е така, но това, че комисията, която оценява, трябва да препитва колегите от съседния кабинет, създава предпоставки за субективна оценка. В цялата работа излиза, че останалите 20 души сме статисти и сме там само за да бъде формално изпълнено законовото разпореждане", не крие огорчението си Иванова.

След един от конкурсите за юрисконсулт в ОД "Земеделие" написала и отворено писмо до областния координатор на ГЕРБ Павел Димитров. "Това ли са равните възможности за всекиго, това ли е благоденствието, което ГЕРБ ми предлагат", риторично попитала в него. Отговор чака и досега. Искала да се срещне и с кмета Кирил Йорданов заради мястото в общинския съвет, но пък станало ясно, че той няма свободни часове за приемен ден за текущия месец.

Според нея, за да бъде прекратена порочната практика предварително да е ясен победителят, трябва да има законодателна промяна. Веднъж - възможност решенията на комисиите от конкурсите да могат да се обжалват пред съда (сега се жалваш от администрацията в същата администрация), втори път - членовете на комисиите да не бъдат от съответното ведомство, което може да се постигне с работещ Закон за държавната администрация, който веднъж завинаги да сложи точка на политическите уволнения и назначения. В комисиите биха могли да участват представители на Института по публична администрация, смята Иванова.

Сега, преглътнала поредната обида да е статист в нагласен конкурс, се стяга за нови. И се надява, че ще има депутат, който да приеме идеята и да поиска промяна в нормативите. Вече имала среща по темата с лидера на БСП във Варна Борислав Гуцанов, който е член на изпълнителното бюро на партията, и с варненския депутат от ГЕРБ Емил Радев.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада! ТХ не води по брой "пришълци" във Варна
Ето какво време ни очаква утре във Варна
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...
Коцев: Варна и Бургас се обединяват в искането си за скоростен пъ...
Заради катастрофите: Обезопасяват автобусните спирки във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).