Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Награда за един посетител при закриването на Международния Екслибрис конкурс - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:07 / 01.09.2014Коментари (0)852
©
На 5-и септември 2014 г. на официалното закриване на Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна ще бъде обявено името на художника, спечелил Конкурса за Наградата на публиката!

Международен Екслибрис Конкурс Варна се организира от галерия Ларго и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019. В първото издание на конкурса постъпиха за участие над 500 творби от 220 участника от 36 държави. За конкурсната изложба уважаемото жури на Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна с председател проф. Хасип Пекташ, Президент на Истанбулското Екслибрис Общество, селектира 169 творби на 119 автора.

Голямата награда на Конкурса петчленното международно жури присъди единодушно на младия и абсолютно непознат до този момент български художник Васил Ангелов. Той е роден през 1987 година в София. Завършва НХА с бакалавърска и магистърска степен по Графика. Почетното ВТОРО място е за Лембит Ломус от Естония. Ломус е автор на над 500 екслибриса, дизайнер на естонските евро монети, както и автор на пощенски марки на шест държави. ТРЕТО място уважаемото жури присъди на Кшищоф Марек Бак, график от Полша, лауреат на повече от 20 награди в международни екслибрис конкурси, с над 60 самостоятелни изложби. Наградата за МЛАД АВТОР в първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна беше присъдена на Петър Чиновски от България. Роден през 1988 г. в София, той завършва ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност Графика и вече има три първи места от участието си в национални и международни конкурси. Наградата на ВСУ "Черноризец Храбър" беше присъдена на Шукрю Ертюрк от Турция. Той е роден през 1948 година в Шебинкарахисар, Турция. През 1969 завърша Университета Гази в Анкара със специалност Изящни изкуства. Ертюрк изработва голям брой проекти за турските банкноти, основно с портретите на Ататюрк. Носителят на Наградата на варненското представителство на СБХ е Насил Квак от Корея. Младата авторка е член на Сдружението на съвременните корейци графици, както и на Сдружението на дървогравюрата, Корея. Поради високото ниво на постъпилите за участие и селектирани творби журито реши да присъди допълнително 10 почетни сертификати и 6 поощрителни грамоти.

От 8-и август до 6-и септември варненци и гостите на града имат възможност да посетят уникалната изложба и да се насладят на творбите на най-добрите и награждавани български и чуждестранни екслибрис артисти. От българска страна взеха участие 35 художници, част от които съвсем млади, непознати имена. Чест за организаторите беше, че творби за участие в конкурса изпратиха художници, прославили името на страната ни с множество награди от утвърдени международни екслибрис форуми - проф. Димо Колибаров, Христо Найденов, Веселин Дамянов-Вес, Галина Павлова, Христо Цацинов, Мая Чолакова, Христо Керин, Десислав Гечев и др.

За високото ниво на първото издание на варненския екслибрис конкурс допринесе и участието на световноизвестни чуждестранни художници, работещи в сферата на екслибриса като Юрий Яковенко, Евгения Тимошенко, Владислав Квартални от Беларус, проф. Мартин Байенс, Кристин Дебосере - Белгия, Лембит Ломус (Естония), Кшиштоф Марек Бак, Лукаш Цивицки, Евгений и Павел Делекта от Полша, Ракеш Бани (Индия), Наталия Чернешова (Латвия), Шукрю Ертюрк, Алперен Гюлду (Турция), Серик Кулмешкенов (Казахстан-САЩ), Силвана Мартиньони, Мария Мадалена Тучели и Луиджи Казалино от Италия, Юри Молибоженко (Русия), Кристина Гладис Муньос и Кристина Гомес Москосо от Аржентина, Рада Нита и Овидиу Петка от Румъния, Кирил Скачков и Руслан Агирба от Украйна, Такао Сано и Йошинари Суехиро от Япония.

Най-възрастният участник в конкурса е Франк Иво ван Дам от Белгия (02.09.1932 г.), а най-младата участничка е Яна Иванович от Сърбия (15.09.1995 г.).

В програмата на Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна е включен специален Конкурс за Наградата на Публиката. Арт Галерия Ларго дава възможност на on-line зрителите и off-line посетителите да определят своя фаворит. Всеки on-line посетител има възможност да гласува за една от селектираните от журито творби, която смята за най-добра и заслужаваща неговия глас в сайта на конкурса на адрес http://www.exlibris-competition-varna.org/bg/gallery . Гласовете на публиката от цял свят събираме до 5-ти септември. Всеки ценител, който посети галерията на живо също има възможността до 5-ти септември да ГЛАСУВА за една от селектираните от журито творби и със своя вот ще участва и има шанс да спечели специална НАГРАДА - литография на талантливия варненски график Димо Миланов. Печелившият ще бъде изтеглен на живо в галерия Ларго на 5 септември, от 18,30 часа, когато при закриването на конкурсната изложба ще разберем и кой художник печели Наградата на Публиката.

Повече подробности за Конкурса, журито и участниците можете да видите в неговия сайт на: http://www.exlibris-competition-varna.org/bg

Очакваме ви на церемонията по официалното закриване на Конкурса на 5-ти септември 2014 г., петък, от 18:30 часа в галерия Ларго!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Гергьовден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: