Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Награденият за АртАкция на годината пътуващ фестивал "Лятно театро" идва в Шабла
Автор: Пламена Николова 09:10 / 03.08.2022Коментари (0)938
На 5 август по покана на община Шабла в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал "Лятно театро“. Той е специален подарък от общината към децата на града и техните родители. В разгара на турнето "Лятно театро“ спечели престижната награда "АртАкция на годината: за изкуство с кауза" в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.  

Програмата в Шабла включва забавления за деца и техните родители през целия ден в Градския парк, а входът е безплатен. Празникът започва в 10:30 ч. с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от "Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 11:00 ч., малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен "Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 11:40 ч. пък следва "Кукли от фермата“ - еко работилница за кукли от зеленчуци.

След пауза през най-горещите часове "Лятно театро“ продължава в 17:30 ч. с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър "Мале Мале“ и впечатляващите му номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях организаторите са предвидили стендъп комедия с торнадото Георги Кючуков, който от 18:45 ч. ще представи спектакъла си "Сам мъж в града“.

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба "Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден в Градския парк.  

След Шабла турнето продължава в Царево (12.8), Смядово (27.8), Девня (28.8) и Павликени (12.9).  

Фестивалът се организира от "Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност "Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.   

Пълната програма на фестивала ще откриете на сайта на фестивала https://festival.smalltheatrecompany.com/  и на страницата на "Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът "Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ и общинските центрове, част от турнето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: