Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Наградиха ученици от Математическата гимназия за страхотни постижения
Автор: Стоян Маджиров 14:25 / 26.03.2019Коментари (0)2217
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на Варна Иван Портних наградиха учениците от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“ за спечелените първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. Тържеството бе проведено в сградата на Община Варна.

Почетен плакет на Народното събрание получиха двамата ръководители на учениците - доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Планетариума на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“, и Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон“. 

"Горд и щастлив съм от поредното световно постижение на Варна – в лицето на нашите умни млади хора и техните преподаватели! Държа да подчертая, че това е поредно първо място, завоювано от нашите ученици в НАСА“, заяви кметът Иван Портних.

"Скъпи ученици, реших да Ви подаря една книга за възхода на новата космическа индустрия – "Голямата битка за Космоса“, която се води не само на ниво държави, но е и съревнование между някои от най-богатите предприемачи в света. Те инвестират милиарди в мечтата на човечеството да пътува в Космоса. Аз Ви пожелавам да сбъднете тази мечта, а стъпка към нея е Вашето обучение, включително и участието в международни проекти“, каза кметът. Той допълни, че Община Варна ще подкрепи финансово пътуването на отбора през месец юни до НАСА.

"Ходете и учете, търсете новото, търсете интересното, но се връщайте в България да се реализирате. Гордея, че днес съм тук и мога да стисна ръката на всеки един от Вас, защото това постижение е Ваше, на Вашите преподаватели, на Варна, но това е постижение на цяла България“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Не случайно 13 години отбори от Варна и основно от Математическа гимназия печелят най-престижния конкурс на НАСА. Повярвайте ми Варна, в лицето на нашата община, ни помага страшно много, затова имаме космическо общество“, заяви преподавателят Веселка Радева. Поздравления към децата и благодарности поднесе и Силвия Захариева.

В международния конкурс на НАСА тази година са участвали 2691 екипа и 12 899 ученици от над 30 страни. Катерина Саматовна от 11 клас на Математическата гимназия във Варна бе класирана на първо място с проекта "GENESIS-369" в категория "Индивидуален участник“, възрастова група 11 клас, а екип от 9 ученици от 11-ти клас на същото училище бяха класирани на първо място с проекта "Градът на космическия колайдер",  в категорията "Голяма група". Капитан на екипа е Кристиян Горанов, с членове - Стефан Ангелов, Мартин Тодоров, Калина Георгиева, Ирина Антонова, Стефан Дачев, Тодор Славов, Драгомир Николов и Константин Попов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: