Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Най-богатата колекция в света от древни кожени изделия гостува на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:22 / 10.11.2016Коментари (0)1007
©
Най-богатата колекция в света от древни кожени изделия ще представи изложбата "Златният век на Дордрехт", която гостува на Археологическия музей във Варна. Поводът е 15 години от побратимяването на морската столица с холандския град.

В чест на годишнината музеите на двата града обменят част от своите колекции. В Дордрехт бе експонирано най-старото обработено злато на света, а във Варна гостуват уникални средновековни паметници от Дордрехт.

"Златният век на Дордрехт" представя историята и културата на града през периода на неговия разцвет от 1350 до 1450 г. Археологически находки, автентични документи и компютърни възстановки разказват за зараждането на града през ХІ в. и постепенното му превръщане във водещ икономически център на Северозападна Европа през ХІV в.

Идеята е изложбата да бъде разказ за началото на града, за обратите в историята му, за голямото наводнение, при което загиват 100 хиляди души, за това как Дордрехт успява да се справи с трагедията и да постигне разцвет, разказа д-р Мария Манолова от Варненския исторически музей.

Основен акцент в изложбата е търговията, благодарение на която Дордрехт забогатява и преживява своя "Златен век". Бурното икономическо развитие на града през този период е съпроводено с утвърждаването му като първостепенен политически фактор в Холандия и важно религиозно средище. Чрез предмети от керамика, стъкло, метал и кост е илюстрирано ежедневието и жилищното обзавеждане, а любопитни находки от кост и кожа говорят за забавленията на гражданите и тяхното свободно време.

Изключителен интерес представлява световно известната колекция от кожени изделия от ХІV-ХV в., която включва богато декорирани обувки, лични принадлежности и части от воинския костюм. Всички тези средновековни предмети са съхранени стотици години, херметически запечатани във влажните почви на Дордрехт.

Епилогът на разказа за възход и могъщество на най-стария град в Холандия е поставен от "наводнението Св. Елизабет". Този драматичен катаклизъм от 1421 г. изправя града пред неговата най-голяма заплаха - водата, и предначертава основния приоритет в бъдещото му развитие - овладяването на водите и усвояването на водните пространства.

Подборът на археологическите находки и илюстративните материали, които са включени в изложбата "Златният век на Дордрехт" е направен с общите усилия на археолозите от Дордрехт и Варна.

Изложбата ще остане във Варна до края на септември 2017 година.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: