Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Най-добрите млади химици тръгват от "Камчия“, за да покоряват световни върхове
Автор: Екип Varna24.bg 17:14 / 20.03.2017Коментари (0)1654
©
Петър Христов от 11 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", Весела Механджиева и Кристина Костадинова от 12 клас на Националната природоматематическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" и дванадесетокласникът Кръстьо Драгинов от ПМГ "Яне Сандански" в Благоевград са българските ученици, които постигнаха най-високи резултати в 49-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Престижното състезание се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" от 17 до 20 март. Четиримата ученици формират отбора, който ще представи България на Международната Менделеева олимпиада по химия в края на април в Астана, Казахстан. По регламент, първите 10 деца с най-висок резултат от Националната олимпиада, са поканени в разширения национален отбор на България, който ще се подготвя да представи страната ни на Международната олимпиада по химия през юли в Тайланд, съобщи доц. д-р Христо Чанев - преподавател във факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ръководител на националния отбор по химия.

Лауреатите на Националната олимпиада - седем дванадесетокласници, получили пълен отличен от състезанието в "Камчия", могат да кандидатстват в българските университети без да се явяват на приемен изпит, коментира Емилия Григорова - главен експерт в Министерството на образованието и науката.

Специалната награда на 49-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда бе връчена на 13-годишния Павел Николов от средно училище "Св. Константин Кирил Философ" в Пловдив, който единствен постигна максималния резултат от 100 т. Надареното дете, което е в 7 клас, се състезава с осмокласниците. Павел открил страстта си към химията още в 5 клас. Наградена бе и преподавателката Ани Велинова - открила и развиваща таланта на красивият ум.

"Задачите на националния кръг бяха такива, че да успеят да диференцират децата не само по отношение на тяхната подготвеност, но и на насоката им на мислене в областта на химията, а също и според бързината на вземане на решения", каза доц. Чанев - ръководител на националния отбор по химия и председател на националната комисия за организиране на състезанието. "Камчия" осигури прекрасни условия и отлична организация както при теоретичната, така и при експерименталната част на Националната олимпиада. Бихме желали да направим тук и още подобни състезания", допълни още той. ЧСУ "Юрий Гагарин" е първото частно училище, което е домакин на Национална олимпиада. Организатори на състезанието са Регионалното управление на образованието във Варна, Министерството на образованието и науката и СОК "Камчия".

"В тези няколко дни видяхме, че положителното преобразяване на нацията минава през образованието. Учители, търсете ученици, които да ви вдъхновяват!", каза началникът на РУО - Варна Венцеслава Генова, и благодари на домакините от СОК "Камчия", а също и на партньорите - Солвей Соди, Девня Цимент и Агрополихим.

В 49-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда участваха 120 надарени български ученици от 7 до 12 клас. Те бяха разпределени в четири възрастови групи и преминаха през теоретична и експериментална част. Най-добрите млади химици в страната проведоха качествени химически анализи за изследване на вещества в модерните кабинети на ЧСУ "Юрий Гагарин", оборудвани със съвременна образователна техника за лабораторни изследвания. Заедно с това те разгледаха "Камчия", посетиха единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянски център, спортуваха в модерния спортен комплекс "Камчия".

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" е международен образователен, културен, спортен и обществен център, проектиран и построен за детски и младежки отдих с инвестиция на правителството на Москва. Той е предпочитана дестинация за провеждане на национални и международни състезания, олимпиади, а също и на зелено училище, фестивали на творчеството, знанието и науката.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: