Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Най-дългото хоро се изви в двора на детска градина "Приказка"
Автор: Екип Varna24.bg 12:44 / 01.06.2017Коментари (0)3948
© Черно море
Най-дългото хоро се изви в двора на ДГ "Приказка" във варненския квартал "Владислав Варненчик".

Малки и големи се хванаха за ръце и се впуснаха в магията на народния танц и завиха дълги спирали. Близо 200 души уважиха събитието. Родители, гости и жители на квартала изпълниха площада.

Поводът за проявата бе приключване на учебната година за малките възпитаници на детското заведение. С песни и танци децата се върнаха към автентичните български традиции, като направиха пъстра фолклорна плетеница. Облечени в народни носии, малчуганите влязоха в ритъм ана българската музика и представиха интересни хореографии от различните краища на страната ни. Освен усърдната работа на педагозите, които ги подготвят за невероятните спектакли, голямо преимущество за малките артисти са и срещите им с дамите от пенсионерския клуб "Зора" , който се намира в съседство.

Дамите от фолклорната формация "Зорница" към клуба неведнъж са посещавали своите съседи, за да разкажат повече за народните обичаи, а и за да се включат в празниците като гост изпълнители. Децата от"Приказка" отдавна са вникнали в тайнството на фолклора именно с помощта на самодейците от "Зорница" .Децата се върнаха към символите на българския бит и култура и се запознаха със старите традиции и българските обичаи благодарение на техните пазители - предишни-те поколения. Това каза директорката на ДГ"Приказка" Анета Попова.

По думите й целта на съвместната работа с фолклорната формация към пенсионерския клуб е децата да се при-ближат към националните традиции, да бъдат приятели с възрастните в квартала ида ги уважават.

"Првили сме и други такива мероприятия през тази година - хареса ни и на нас, и на жените от състава и мислим да продължим тази практика", каза още тя. Да мите от "Зорница" също не скриха радостта си да са част от тържеството. Всички се обединиха около мнението, че всеотдайността, силното желание и огромното любопитство на малчуганите ще поддържат духа на националните традиции жив. "Децата ни поканиха да пеем и танцуваме заедно с тях, а това наистина ни прави много щастливи.

Нашето желание е да бъдем полезни за подрастващите, да им предадем нашите знания за обреди и обичаи и да представим автентичната музика на България чрез богатия ни репертоар", каза ръководителката на фолклорната формация Петранка Драгиева. Изпълнителката се похвали, че отново заедно с децата са направили чудесен празник по случай 1 март, а истинско възхищение у тях е предизвикало присъствието на самата Баба Марта, изиграна от една от солистките в групата.

В аванс самодейците от "Зорница" съобщиха,че готвят още много изненади .Те споделиха,че подготвят фолклорна китка за Еньовден и се надяват общата им работа с малките артисти да продължи.

Най-дългото хоро сплотява хората и е интересно събитие не само за квартала, но и за града ни, а цялата програма е подарък за всички,каза още директорката на ДГ "Приказка".Гости на тържеството бяха и вече настоящи ученици, бивши възпитаници на детското заведение, които показаха своята признателност към своите учители и изпяха няколко песни.

Спектакълът на децата бе не само среща на поколенията, но и среща на различни култури. Малките таланти показаха, освен че могат да пеят и танцуват,че владеят и сложни техники от съвременното бойно изкуство айкидо. Танцът на моряците, зумба и куп други модерни танци, гарнирани с много настроение, накараха публиката да се усмихне.



Източник: Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 64
01.06.2023 »
01.06.2023 »
01.06.2023 »
01.06.2023 »
01.06.2023 »
31.05.2023 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: