Най-големият курс по приготвяне на "жив хляб“ ще се проведе във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:07 / 16.01.2017
1843
Варна ще бъде домакин на майсторски клас по приготвяне на хляб с жив квас. Над 50 участника ще се включат в обучението по приготвяне на лечебния хляб с жив квас, наричан още "жив хляб". 

Курсът ще се води от хлебарят Пресиян Петров от школата на "Братя хлебари" в София, който е научил тайните на занаятчийския хляб от едни от най-добрите майстор-хлебари по света, сред които Бен Глайд (Франция), Майстор Мо (Корея). Пресиян е споделял опит и с най-добрият майстор хлебар на САЩ - Джефри Хамелман, както и с майстор Бешъм Сугрим (Швеция).

Майсторският клас ще се състои в професионалната среда на Институт за кулинарни изкуства (ИКИ) към ВУМ - Варна. Според организаторите това ще бъде най-големият до момента майсторски клас по работа с жив хляб. Подготовката за демонстрацията, която ще се проведе в от 17-ти до 20-ти януари (вторник до петък) започва още от днес, тъй като най-добрата бавна ферментация на квас отнема повече от 16 часа. Организаторите от ИКИ добавят, че това е вторият подобен майсторски клас във Варна, като миналата година се е провеждал за първи път отново през януари в кулинарния институт. 

Участниците, които вече са заявили регистрациите си за курса ще учат изработка на хлябове като багети, чабати, ръжени селски хлябове, хляб със спелта, хляб с лимец, хляб с лактоферментирала царевица, подготовка на тесто Бриош и др. Тази година ще се акцентира на работата с прясно смлени пълнозърнести брашна, добавят още от организаторите.

Родината на хляба с жив квас е Египет и се твърди, че е с история над 5 години. Според международни изследвания хлябът с жив квас е полезен за различни заболявания. Съдържащите се в кваса лактобацили и гъбични микроорганизми, разграждат протеина "глутен", намиращ се в брашното, на съставните му части - аминокиселини. Продуктите с квас след това могат да бъдат консумирани от пациенти страдащи от алергия към глутен, без да причиняват странични ефекти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).