Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Най-големият ветроход в света отново идва във Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 11:53 / 17.03.2016Коментари (2)5712
©
От руския ветроход "Седов" са изпратили запитване до организаторите на Tall Ships и е много вероятно най-големият традиционен ветроход в света отново да посети Варна. Това съобщи за Дарик председателят на организационния комитет на регатата кап. Тома Томов. Той сподели още, че другият руски гигант - "Крузенщерн", този път няма да може да се включи в надпреварата в Черно море, тъй като има други ангажименти.

Морската столица на България отново ще приеме най-престижното ветроходно състезание в света, а записването на корабите продължава.

Във Варна със сигурност отново ще видим руския красавец "Мир". Със своите 109 метра дължина ветроходът е един от най-големите в света.

Полската баркентина "Погория" е един от корабите, вече потвърдили участие в предстоящото наесен издание на Tall Ships в Черно море. Дългата близо 50 метра "Погория" е кораб-сестра на гордостта на българския морски дух "Калиакра". И двата ветрохода са проектирани от морския архитект от Гданск Зигмунт Чорен и са построени в полския град. "Калиакра" обаче е с около 2 метра по-дълъг и с 4 години по-млад. И двата ветрохода са от най-големия клас А.

През юли 2009 г. "Погория" претърпя морски инцидент, при който бяха счупени две от мачтите й. Това стана в Балтийско море, докато баркентината плава към Санкт Петербург. 37 младежи на борда бяха евакуирани с помощта на хеликоптери. След аварията ветроходът бе теглен до финландското пристанище Ханко.

Заявка за участие в Tall Ships са подали общо 8 ветрохода, показва справка в сайта на организаторите на регатата - благотворителната организация Sail training international. Очакванията на организаторите от българска страна са в регатата да се включат над 30 ветроходи от всички класове.

Сред потвърдилите участие е и 45-метровта шхуна "Адорнате" от Румъния и 23-метровата "Пандора" от Италия. От общинската дирекция "Спорт" съобщиха още, че продължава кореспонденцията с корабите, като вече има писмени заявки и от "Бодрум" (Турция), както и устни потвърждения за участие от "Мирча" ( Румъния), "Калиакра" и "Роял Хелена" от България.

Над 50 млади българи ще имат уникалния шанс да се качат на борда на ветроходите от Tall Ships и да участват като практиканти в продължение на 30 дни в цялата регата от Констанца до Варна. Информационната кампания за набиране на юнги продължава до края на март, като ще бъдат обхванати и съседни на Варна области, Русе и София, разкри пред Дарик Кристиан Димитров, шеф на общинската дирекция "Спорт".

Не е задължително кандидатите да имат някаква предварителна подготовка по ветроходство или професионална морска перспектива. С качването си на борда, те ще преминат щателна подготовка по лична безопасност и оцеляване на море. Освен това ще се запознаят в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда.

Изчислено е, че престоят на един практикант на ветроход от Tall Ships ще струва средно около 50 евро. Средствата се очаква да бъдат осигурени от спонсори и родители.

В ход е още една кампания - за набиране на доброволци. Те ще оказват пълно съдействие на капитаните и екипажите при следването на програмата на пребиваването на кораба във Варна, участията в екскурзии, състезания, културни мероприятия, медицинска и спешна помощ, проблеми на борда и други. Офицерите за свръзка ще бъдат подготвени и за оказване съдействие на посетителите.

Очаква се около 200 души да заявят желание да станат доброволци, което е повече от необходимото. В сайта на регатата е публикуван формуляр за кандидатите, а на 24 март е първото събиране за подбор на доброволците.

Варна ще бъде домакин на Tall Ships от 1 до 4 октомври. Този път Варна ще е последната спирка на престижното състезание. Отново ще има два състезателни етапа, като стартът ще е на 11 септември от Констанца до Новоросийск. Вторият етап ще е със старт в Сочи и финал във Варна.

За първи път Варна бе домакин на Tall Ships през май 2010 г. В периода 30 април - 3 май 2014 г. морската столица отново посрещна най-голямото ветроходно събитие за годината. Тогава над 300 000 души посетиха града в дните на домакинството. Най-голямата атракция за гостите бяха четирите руски ветрохода с дължина по над 100 метра.Парадът на ветрилата пък събра десетки хиляди край варненския бряг.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
за съжаление има и много по-голям ветроход пет мачтов и е с името Роял Клипер на фирмата Стар Клипер аз бях на него екипаж
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: