Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Най-много проблеми на плажа създавали тийнейджърите от западните държави
Автор: Екип Varna24.bg 14:55 / 01.06.2016Коментари (0)1268
© Bulfoto
Плажни медици помагат за откриване на родителите на изгубени деца. Доста подобни случаи по плажовете във Варненско е имало миналото лято, разкри пред Дарик д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 "Света Клементина". Здравното заведение осигурява медицинското обслужване на плажовете в региона вече 11 години.

Опитът от миналото лято показва, че доста често се нарушава забраната за къпане при червен флаг. Не са малко случаите, в които недисциплинираните летовници влизат в пререкания със спасителите и плажните медици и се налага намесата на органите на реда, посочи д-р Иванов.

Културата на плажуващите по родното Черноморие като цяло нараства. Изключение правят летовниците в юношеска възраст, като най-много проблеми на плажа създават тийнейджърите от западните държави.

Под въздействие на алкохол и други опияняващи вещества хората не спазват знаците, отбеляза специалистът. Той даде за пример случай с почерпен руски турист, който 6 пъти за ден е бил ваден от водата при червен флаг.

"Жалко, че нямаме дрегери. Законът не ни позволява да извършваме тази дейност, която е присъща на други органи. Но ние също можем да го правим", изтъкна шефът на "Света Клементина". Според него точно в такива моменти е необходима плажната полиция, за която се говори от дълги години.

Лекарите, които бдят за здравето на плажуващите, настояват за промени в Наредбата за водно спасяване. Според нормативния документ някои от посочените медикаменти вече не се произвеждат и дори ги няма в аптеките. Това принуждава плажните медици да търсят по-добри съвременни лекарства.

Опитът на колегите на д-р Иванов показва, че от промяна се нуждае и изискването във всеки медицински пункт да има по 3 бутилки с кислород с обем от 5 до 7 литра. Според специалиста бутилка от 2,5 литра е достатъчна.

"Много се ядосвам, когато почнат хора от София да определят правилата за водно къпане във Варна. Не е присъщо. Все пак трябва да се запознаят с материята", коментира д-р Иван Иванов.

Благодарение на съвместните усилия на плажните медици, спасителите от БЧК Центъра за спешна медицинска помощ, през миналия сезон са били спасени десетки човешки животи и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време.

Да се пият колкото се може повече течности, като се набляга на водата и соковете. За предпочитане е да се консумират по-малко газирани напитки. След обилен обяд да се изчаква поне два часа преди влизане в морето, припомни д-р Иванов правилата за безопасно къпане.

Препоръчително е страдащите от хронични заболявания и децата трябва да стоят на плажа най-много до 11,00 часа.

Спазвайте правилата за къпане и го правете само в охраняеми зони в часовете между 8 и 18, посъветва медикът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зелен преход
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: