Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Най-много вода се краде в "Максуда" и "Владиславово"
Автор: Екип Varna24.bg 13:04 / 21.12.2011Коментари (9)3382
© Varna24.bg
В резултат на кризата кражбите на вода са се увеличили, а потреблението е намаляло. Тежък е процесът по събиране на неплатените задължения. Това обяви пред Дарик директорът на ВиК-Варна инж.Веселин Русев.

Водоснабдителното дружество води над 3000 дела срещу длъжници. В резултат натрупаните през годините дългове към местното ВиК са намалели от 14 на 11 милиона лева, посочи инж. Русев. Шефът на водоснабдителното дружество обясни, че до спиране на водата се пристъпва само в случаи на очевидна кражба на вода. Това се случвало най-често в Максуда, Владиславово и с.Синдел.

В момента загубите на вода са 67 %, което според инж. Русев е много добър резултат за такава голяма агломерация. Преди 2 години по тръбите се е губела около 74 % от водата. През следващите две години загубите ще паднат до 63-64 на сто, прогнозира Русев.

"Темповете, с които подменяме мрежата, са доста ограничени заради кризата. Проблемът е в големия град, където е основното потребление. В старите квартали на Варна мрежата е доста амортизирана", посочи ВиК шефът.

Около 20 000 лева са загубите за ВиК-Варна вследствие на аварията на магистралния водопровод, подаващ вода за Варна от девненските извори. В петък тежкогабаритен багер прекъсна водопровода между Девня и с. Падина при търсене на стари тръби за скрап.

Нарушена е била деривацията на водопровода Китка - Варна, който осигурява основно водозахранването на морската столица. Стоманобетонът е бил счупен и в резултат водата не е достигала до главните резервоари на ВиК. Аварийните екипи на дружеството са успели да отстранят проблема в 4 часа сутринта в събота.

Масово през последните две години в района на Падина и Девня се копае заради старите метални тръби, останали от нефункциониращите индустриални предприятия, разкри инж.Веселин Русев. Той разкри, че покрай изоставените мрежи с неизяснена собственост са пострадали и много съоръжения на ВиК-Варна. Някои от групите, които стоят зад посегателствата, били известни. Сигнали до местната полиция пък били подавани нееднократно.

ВиК-Варна е в много добра финансова и организационна кондиция. Дружеството е на печалба в задоволителни граници, но изплаща инвестиционен кредит в размер на 30 млн. лв. Заради оптимизацията на работата в дружеството обаче, догодина от персонала ще бъдат съкратени около 100 души. Толкова са били освободени от работа и през последните две години. През 2009 г., когато Русев пое ВиК-Варна, персоналът на дружеството е бил около 1660 души.

Шефът на местното ВиК обяви, че дистанционното отчитане на водата е негов личен приоритет. По думите му, до 2009 г. нито една част на Варна не е била обезпечена със съвременния метод за отчитане на потреблението.

Предимствата на този вид отчитане са няколко - гражданите не се безпокоят, рязко се намаляват разходите за инкасиране, а от там и разходите за заплати. Това ще повлия и върху цената на водата, според инж. Русев. Той уточни, че смяната става за сметка на абоната.

Един дистанционен водомер за апартамент струва около 150 лв. Подобни водомери могат да се купят от специализирания магазин в двора на ВиК. Обмисля се вариант апаратът да се предлага и на изплащане.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Detelin Atanasov
премахни филтъра

0
 
 
Чух по радиото, че в София загубата е около 50 %. Ама Варна била по-зле ... спрете крадците в Максуда !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: