Най-накрая! Приеха Бюджета на Варна за 2024 година!

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
14:51 / 12.03.2024
2394
След близо 12-часови дебати в рамките на два заседателни дни Общинският съвет прие бюджета на Варна за 2024 г. Финансовата рамка беше подкрепена от 30 общински съветници. Един съветник гласува "против", а 16 – с "въздържал се".

Бюджетът възлиза на 764,2 млн. лв. В рамките на обсъжданията бяха направени вътрешни преразпределения, но макрорамката на бюджета не беше променена. Общината прогнозира 369,1 млн. лв. собствени приходи, което е 52% от общите постъпления. Очакваните приходи за делегирани от държавата дейности в местната хазна са 338,5 млн. лева. 56,5 млн. лв. ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

Три са основните приоритети, залегнали в документа – "Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица", "Варна – град на хората. Град без периферия" и "Варна – град на растежа и иновациите. Град на инвестициите".

С най-голям относителен дял в бюджета е функция "Образование" – 37,2 %. Средствата са в размер на 263,4 млн. лв., с 23,9 млн. лева повече в сравнение с предходната година. Над 14,6 млн. лева ще бъдат инвестирани в подобряване на образователната инфраструктура и създаване на модерна материално-техническа база за образование и кариерно развитие. Във финансовата рамка е заложено увеличението средно с 8,4% на заплатите на педагогическия персонал в системата на предучилищното и училищното образование.

Капиталовата програма е в размер на 206 млн. лева. От тях почти 161 млн. лева са предвидени от бюджета на общината, а останалите – по оперативни програми и проекти. За изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заделени 97 млн. лева, а за благоустрояване на междублокови пространства – около 32,6 млн. лева. Инвестиции в инфраструктурата ще бъдат направени във всички варненски райони.

За здравеопазване в общинския бюджет тази година са предвидени 41 млн. лева. В резултат на разискванията в комисиите средствата са с 2,2 млн. лева повече спрямо първоначално заложените и с 4 млн. лева повече спрямо бюджета за 2023 г. Увеличен е бюджетът на общинската инвитро програма, средствата за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми през тази година са в размер на 441 хил. лева. За еднократни помощи за лечение в местната хазна са осигурени 288 хил. лева. Приоритетите в областта на общинското здравеопазване са насочени към финансирането на медицинското обслужване в здравните кабинети във варненските детски и учебни заведения. Капиталовата програма по това перо е в размер на 4 млн. лева. От тях 1,34 млн. лева са заделени за ремонт на детски ясли и на детски площадки за игра и спорт на открито.

С близо 40,5 млн. лева ще разполага Варна за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Социалната програма, която обхваща голям кръг от потребители на социални услуги, възлиза на 5,8 млн. лева. За асистентска подкрепа, включваща почасова социална услуга в домашна среда, за заделени 5,1 млн. лева. За социални помощи Община Варна е планирала 230,5 хил. лева. В бюджета за 2024 г. са заложени също средства за увеличение на работните заплати в социалните заведения – второстепенните разпоредители, предоставящи социални услуги.

Макрорамката на функция "Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда" е в размер на 200 млн. лева. В тази сума влиза план-сметка "Чистота" в размер на 47 млн. лева. За основен ремонт на пътна мрежа, алеи и други обекти по инфраструктурата в размер на 81,2 млн. лева. Сред по-крупните обекти са: реконструкция на част от бул. "Ал. Москов" за 4,7 млн. лева, ремонт на бул. "Девня" – от бул. "Ат. Москов" до бул. "Република" за 9,1 млн. лева и от бул. "Васил Левски" до ул. "Преслав" за близо 2 млн. лева. Предвидено е и разширение на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, което ще струва 8,9 млн. лева.

Бюджетът за функция "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" е в размер на около 26,5 млн. лева. Над 4,4 млн. лева са планирани за финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, чиито домакин ще е Варна. Средствата за общинския фонд "Култура" тази година са в размер на 1,8 млн. лева.

Общо за спорт през тази година са планирани 11,7 млн. лева. От тях около 2 млн. лева са заделени за програма "Спорт". С тях общината ще подпомогне спортни събития – международни, национални и други спортни прояви, провеждани във Варна, детско-юношески състезания и турнири, студентска универсиада. По програмата ще се обезпечат средства за награди на спортисти и материално стимулиране на спортните клубове.

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
19.03.2024 Община Варна изплати финансови средства в размер на над 700 хиляди лева
18.03.2024 Веднага! 200 000 лв. отиват за Морската градина, ето за какво ще се
използват
12.03.2024 Коцев за бюджета: Надявам се в бъдеще дискусиите да са по-зрели
12.03.2024 Обсъждането на Бюджета на Варна продължава и днес
11.03.2024 Избор на временен кмет на "Одесос" и приемането на бюджета на Варна – с нов епизод днес
11.03.2024 Кметът на Варна с важни новини за Бюджет 2024
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).