Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Най-реномираното списание за наука в света писа за проект с участие на МУ-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 04.04.2023Коментари (0)584
©
Най-престижното списание за научни открития в света Nature публикува забележителна статия с българско участие. Проучването "Намаляващо предимство от живот в града за здравето на децата и юношите", обхванало огромен брой подрастващи от целия свят в продължение на 30 години, е реализирано от глобален консорциум под ръководството на Imperial College London и с участието на над 1500 изследователи и лекари. Съавтор в научната статия е главният изследовател за проекта Feel4Diabetes от МУ-Варна проф. д-р Виолета Йотова – ръководител на Катедрата по педиатрия в университета и на Първа детска клиника с ДОИЛ в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна, научи Varna24.bg.

Според проучването в голяма част от света намаляват предимствата на живот в града, имащи отношение към здравословния растеж и развитие на децата и юношите. Данните са получени на базата на нов глобален анализ на тенденции в ръста и индекса на телесната маса /ИТМ/ при подрастващи на възраст от 5 до 19 години, живеещи на село и в града.  Изследването е проведено от 1990 до 2020 г. и е обхванало над 71 милиона деца и юноши, живеещи в различни райони на повече от 200 държави.

Специалистите уточняват, че височината и ИТМ отразяват качеството на храненето и здравословната околна среда през детството и юношеството и са важни показатели за здравето и резултатите от развитието през целия живот.

Учените са установили, че през 21 век има изравняване в ръста на децата от градските и селските райони, сравнено с миналия век. Тогава градският живот, с възможностите му за по-добро образование, хранене, спорт, отдих и здравеопазване, е допринесъл децата от града да са по-високи от техните връстници на село. Според новите данни, днес в повечето страни намаляват предимствата на градската среда за по-висок ръст при децата, а се отчита ускорено подобрение във височината на подрастващите от малките райони.

Освен ръста, обект на изследване при подрастващите също е и индексът на телесна маса – показател за това дали имат здравословно съотношение тегло-ръст. Установено е, че през 1990 г. децата и юношите от градовете са имали средно малко по-висок ИТМ от тези в извънградските райони. До 2020 г. за повечето страни средните стойности на ИТМ са се повишили по-бързо за градските деца, с изключение само в Субсахаска Африка и Южна Азия, където ИТМ нараства по-бързо при деца, живеещи в селските райони.

Важно уточнение, което правят специалистите е, че с наличието на нисък ръст или на прекалено нисък ИТМ, се увеличава рискът от заболяване и преждевременна смърт. Ниският ръст се свърза и с нарушено когнитивно развитие и намалена образователна ефективност и производителност на работа по-късно в живота. По същия начин високият ИТМ в детството и юношеството носи по-голям риск и по-ранна поява на хронични заболявания като диабет тип 2 и високо кръвно налягане, както води и до лошо психично здраве и образователни резултати.

Според учените резултатите от това голямо глобално проучване оспорват общоприетите възприятия за отрицателните аспекти на живота в градовете по отношение на храненето и здравето. Градовете продължават да осигуряват значителни ползи за здравето на децата и юношите и за щастие повечето селски региони ги догонват, благодарение на модерните санитарни условия и подобренията в хранителните навици и здравеопазването.

Въпреки че ръстът и ИТМ по света са се увеличили от 1990 г. досега, изследователите са установили, че степента на промяна между градските и селските райони варира значително в различните страни, където населението е със средни и ниски доходи. В държавите с високи доходи разликите между градовете и малките населени места остават стабилни.  

Най-големи крачки в изравняването на ръста на децата от градските и малките райони са направили нововъзникващи икономики като Чили, Тайван и Бразилия. Те са използвали ресурсите на икономическия растеж за финансиране на програми за хранене и здраве както чрез училищата, така и в общността. Това е имало ключово значение за затваряне на празнините между различните области и социални групи.

Любопитно е, че противно на широко разпространеното предположение, че урбанизацията е основният двигател на епидемията от затлъстяване, проучването е установило, че децата от много западни страни с високи доходи са имали незначителни разлики във височината и ИТМ с течение на времето.

За участниците в глобалното проучване не е толкова важно дали децата живеят в града или на село. По-важно е в какви условия живеят хората с ниски доходи и дали правителствата на страните се справят с нарастващите неравенства с инициативи като допълнително подпомагане и програми за безплатно хранене в училище.

Публикацията в Nature e голямо признание и престиж за международния екип на проекта, тъй като списанието издава само най-добрите рецензирани изследвания в науката и технологиите, подчертавайки тяхната оригиналност, интердисциплинарен интерес и изненадващи заключения, а също коментари и експертни мнения по важни, актуални и значими научни новини, които позволяват на читателите да споделят най-новите открития в науката, смятат експерти. Очаква се откритията на проучването да породят дискусии сред глобалната научна общност, в посока държавите да развиват политики за здравословен и продуктивен живот на децата и юношите.

Главен автор на изследването "Намаляващо предимство от живот в града за  здравето на децата и юношите" е проф. Маджид Езати от Училището по обществено здраве на Imperial College London.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: