Най-уважаваният български цигулар идва във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:17 / 09.07.2016
1637
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Няколко по-специални събития има в тазгодишната програма на Международната лятна академия, която е съществена част от Международния музикален фестивал "Варненско лято".

Едното е свързано с концерта на струнното дуо Минчеви - проф. Минчо Минчев, цигулка и виола, и Николай Минчев, цигулка, на 11 юли от 19 ч. в Аулата на Икономическия университет - Варна. 

Рециталът е в памет на знаменития български диригент, ученик и асистент на легендата Херберт фон Караян - Емил Чакъров /1948 - 1991/. Програмата включва произведения от Жан Мари Льоклер, Луи Шпор, Волфганг Амадеус Моцарт и Хендел-Халворсен.

Поводът е 25-годишнината от смъртта на Емил Чакъров. И това е не просто преклонение пред паметта на един от най-ярките ни диригенти, напуснали живота в своя разцвет. 

Минчо Минчев и Емил Чакъров са били изключителен музикален тандем и близки приятели. Неслучайно проф. Минчев е първият носител на учредената през 2011 г. в Бургас, родния град на диригента, награда "Емил Чакъров".

Виртуозното изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на петте континента. Блестящите му изпълнения са аплодирани продължително в най-големите музикални центрове на света - "Карнеги хол" в Ню Йорк, "Кенеди център" във Вашингтон, Болшой театър и зала "Чайковски" в Москва, "Фестивал хол" и "Роял Алберт хол" в Лондон, зала "Херкулес" в Мюнхен и др. Работил е с изключителни диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер. 

Професор е в "Фолкванг Хохшуле" в Есен - Германия, от 1990 г. осъществява записи за най-големите музикални компании, журира на престижни международни конкурси, на които самият той е лауреат. 

Проф. Минчо Минчев е артистичен директор на Международната лятна академия "Варненско лято", председател на фондация "Панчо Владигеров" и председател на журито по цигулка на едноименния конкурс, който се провежда в Шумен. От десетилетия провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация "Св. св. Кирил и Методий".

Фестивалната общност ще отдаде заслужена почит към името на един от гениалните представители на музикалното изкуство на ХХ век, цигуларя и диригент Йехуди Менухин /1916 - 1999/. Концертът, посветен на 100-годишнината от рождението на Йехуди Менухин с участието на възпитаници на неговата школа в Англия, е на 12 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).