Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на най-новата си творба

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:38 / 05.02.2020
1855
Един от великите цигулкови интерпретатори на нашето време – виртуозът визионер Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на своя Първи концерт за цигулка и оркестър. Събитието, което със сигурност ще изненада музикалната общност, ще бъде в рамките на XVII Европейски музикален фестивал Варна и ще е грандиозният финал на варненския пролетин фестивал. 

На 22 май Найджъл Кенеди ще излезе на сцената на Зала "Конгресна“ в Двореца на културата  спорта с оркестъра на Варненската опера в един концерт, изцяло посветен на великана на европейската музикална култура Лудвиг ван Бетовен, чиято 250-годишнина честваме сега. Титаничната фигура на Бетовен – композиторът, който на границата между класицизма и романтизма прекроява симфоничната музика и променя музикалния свят завинаги, стои в центъра на този необикновен проект. В него Кенеди ще направи своя интерпретаторски поклон към един от кумирите си с изпълнение на Бетовеновия цигулков концерт - върхов шедьовър в този жанр и в цигулковото творчество за всички времена. Но това ще е само началото.

Голямата новина, свързана с британския виртуоз е, че Кенеди е избрал Варна за място на световната премиера на своята най-нова творба. Варненската публика е изключително привилегирована - през годините тя имаше възможността да се докосне до всички страни на разноликия талант на цигулковия провокатор – от топ шедьоврите на класическите автори до джаз пиесите на Гершуин и до прекрасните му собствени произведения като "Магьосникът от Люблин“. Самият Кенеди признава, че се чувства искрено обичан в морския град и Варна е винаги в сърцето му. Специално за годината, в която целият свят отбелязва 250 години от рождението на Бетовен, Кенеди пише своята най-нова творба, посветена на безсмъртния композитор. Тя не е изпълнявана още и няма да бъде изпълнявана чак до 22 май, когато пътят й по световните сцени ще тръгне от Варна.

"По традиция отдаваме почит на големите годишнини в музикалната история, свързани с бащите на европейската музика -  споделя директорът на Европейския музикален фестивал Мария Кондова. - Тази година формулата за почит към тази годишнина е особено силна, защото свързва един от титаните на композиторското изкуство  - Бетовен, с един изключителен интерпретатор на ХХ и ХХI век. Защото Найджъл Кенеди, който ни оказва честта да закрие фестивала тази година, не само ще интерпретира Бетовен, но и ще сподели с нас своя поклон пред великия композитор с първия си авторски Концерт за цигулка и оркестър. Ние сме горди, че Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на тази творба, вдъхновена и посветена на Бетовен. За Варна това е невероятна чест.“ 

Найджъл Кенеди продължава да бъде на върха на своята изключителна световна кариера. Започнал като откритие на великия Йехуди Менухин, вдъхновен от иконата Стефан Грапели и неистово отдаден на своята цигулка, той влиза в историята на съвременната интерпретация на класическата музика със своя неподчинявящ се на традиционните догми стил на сценично присъствие. Кенеди не крие пристрастията си, не цензурира изказа и облеклото си, не се съобразява с правилата на аристократичия бон тон. Провокацията е в кръвта му, която кипва и от китарните рифове на Джими Хендрикс, и от победите на любимия му футболен отбор Астън Вила. Кенеди се радва на любовта на публиката по цял свят, която го посреща винаги като суперзвезда, той е и носител на многобройни престижни музикални награди, сред които наградите BRIT, ECHO и редица номинации за Grammy. Негови албуми с музика от Барока до наши дни стават платинени и златни, а последният му албум "My World“ оглавява чартовете за класическа музика в Обединеното кралство. 

Подробности за концерта във Варна търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/events/1090498461295777/ 

Билетите за концерта на Найджъл Кенеди във Варна са на цени от 35 до 85 лв. Могат да се купят от касите на Двореца на културата и спорта, и Фестивалния комплекс, от мрежата на Eventim в цялата страна. 

Продажбите на билети стартират с промо акция за Св. Валентин - до 14 февруари два закупени билета за всеки един от концертите във фестивала носят отстъпка от общо 10 лв. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).