Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на най-новата си творба
Автор: Пламена Николова 08:38 / 05.02.2020Коментари (0)1849
©
Един от великите цигулкови интерпретатори на нашето време – виртуозът визионер Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на своя Първи концерт за цигулка и оркестър. Събитието, което със сигурност ще изненада музикалната общност, ще бъде в рамките на XVII Европейски музикален фестивал Варна и ще е грандиозният финал на варненския пролетин фестивал. 

На 22 май Найджъл Кенеди ще излезе на сцената на Зала "Конгресна“ в Двореца на културата  спорта с оркестъра на Варненската опера в един концерт, изцяло посветен на великана на европейската музикална култура Лудвиг ван Бетовен, чиято 250-годишнина честваме сега. Титаничната фигура на Бетовен – композиторът, който на границата между класицизма и романтизма прекроява симфоничната музика и променя музикалния свят завинаги, стои в центъра на този необикновен проект. В него Кенеди ще направи своя интерпретаторски поклон към един от кумирите си с изпълнение на Бетовеновия цигулков концерт - върхов шедьовър в този жанр и в цигулковото творчество за всички времена. Но това ще е само началото.

Голямата новина, свързана с британския виртуоз е, че Кенеди е избрал Варна за място на световната премиера на своята най-нова творба. Варненската публика е изключително привилегирована - през годините тя имаше възможността да се докосне до всички страни на разноликия талант на цигулковия провокатор – от топ шедьоврите на класическите автори до джаз пиесите на Гершуин и до прекрасните му собствени произведения като "Магьосникът от Люблин“. Самият Кенеди признава, че се чувства искрено обичан в морския град и Варна е винаги в сърцето му. Специално за годината, в която целият свят отбелязва 250 години от рождението на Бетовен, Кенеди пише своята най-нова творба, посветена на безсмъртния композитор. Тя не е изпълнявана още и няма да бъде изпълнявана чак до 22 май, когато пътят й по световните сцени ще тръгне от Варна.

"По традиция отдаваме почит на големите годишнини в музикалната история, свързани с бащите на европейската музика -  споделя директорът на Европейския музикален фестивал Мария Кондова. - Тази година формулата за почит към тази годишнина е особено силна, защото свързва един от титаните на композиторското изкуство  - Бетовен, с един изключителен интерпретатор на ХХ и ХХI век. Защото Найджъл Кенеди, който ни оказва честта да закрие фестивала тази година, не само ще интерпретира Бетовен, но и ще сподели с нас своя поклон пред великия композитор с първия си авторски Концерт за цигулка и оркестър. Ние сме горди, че Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на тази творба, вдъхновена и посветена на Бетовен. За Варна това е невероятна чест.“ 

Найджъл Кенеди продължава да бъде на върха на своята изключителна световна кариера. Започнал като откритие на великия Йехуди Менухин, вдъхновен от иконата Стефан Грапели и неистово отдаден на своята цигулка, той влиза в историята на съвременната интерпретация на класическата музика със своя неподчинявящ се на традиционните догми стил на сценично присъствие. Кенеди не крие пристрастията си, не цензурира изказа и облеклото си, не се съобразява с правилата на аристократичия бон тон. Провокацията е в кръвта му, която кипва и от китарните рифове на Джими Хендрикс, и от победите на любимия му футболен отбор Астън Вила. Кенеди се радва на любовта на публиката по цял свят, която го посреща винаги като суперзвезда, той е и носител на многобройни престижни музикални награди, сред които наградите BRIT, ECHO и редица номинации за Grammy. Негови албуми с музика от Барока до наши дни стават платинени и златни, а последният му албум "My World“ оглавява чартовете за класическа музика в Обединеното кралство. 

Подробности за концерта във Варна търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/events/1090498461295777/ 

Билетите за концерта на Найджъл Кенеди във Варна са на цени от 35 до 85 лв. Могат да се купят от касите на Двореца на културата и спорта, и Фестивалния комплекс, от мрежата на Eventim в цялата страна. 

Продажбите на билети стартират с промо акция за Св. Валентин - до 14 февруари два закупени билета за всеки един от концертите във фестивала носят отстъпка от общо 10 лв. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: