Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Намаляват разходите на ток на 10 детски градини с еврофинансиране
Автор: Екип Varna24.bg 16:45 / 10.02.2015Коментари (0)748
©
10 детски градини във Варна - ОДЗ №16 "Българче", ОДЗ №13 "Детска радост", ЦДГ №15 "Гълъбче", ЦДГ №38 "Ян Бибиян", ОДЗ №1 "Маргаритка", ЦДГ №35 "Незабравка", ЦДГ №2 "Пламъче", ОДЗ №5 "Славейче", ЦДГ №13 "Звездичка" и ОДЗ №2 "Д-р Петър Берон", ще повишат своята енергийна ефективност при одобрен проект, внесен преди ден от експерти на община Варна в Министерството на енергетиката. Той е по отворената грантова схема BG04-02-03 "Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяемата енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи", финансирана по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Проектът е на стойност 428 638,11 евро, (838 343,27 лв), а дейностите, които са заложени в проектното предложение, са за въвеждане на системи за автоматично регулиране на топлината и промяна на горивната база, с оглед преминаване от промишлен газьол към природен газ. След предприемане на мерките за енергийна ефективност в десетте детски заведения, се очаква намаление на потреблението на енергия в размер на 270.40 MWH годишно, а спестените емисии на въглероден диоксид в атмосферата са 197,99 t CO2 за година, обясни Ани Николова, директор на дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

С втори проект по същата грантова схема, Мярка 2: "Мерки за използване на енергия от възобновяеми източници", Варна кандидатства и за административната сграда на общината. Той е на стойност 470 790,51 евро,(920 786,20) лв.

Дейностите, които са включени в проектното предложение, са - изграждане на инсталация за оползотворяване на аеротермална енергия (VRF система - означава система за централна климатизация с променлив дебит на хладилния агент) за производство на топлинна енергия и енергия за охлаждане, както и изработване на работни проекти за система за енергиен мениджмънт (ЕМС) - система за пълно управление на консумацията на енергия на всички системи в сградата.

В резултат от изпълнението на проектните дейности ще се повиши енергийната ефективност на сградата на общинска администрация, ще бъдат намалени разходите за електроенергия, което ще доведе до освобождаване на ресурси, които да бъдат пренасочени за други дейности. Предлаганите в този проект мерки за повишаване на енергийната ефективност ще доведат до намаляване на емисиите с 1 069,975 tCO2 на година.

Реализираните енергоефективни мерки, включени в двете проектни предложения на община Варна, ще бъдат използват като модел за прилагане и в други общински сгради.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: