Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Намериха праисторически кит на брега под спирка "Почивка"
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 12.02.2015Коментари (0)4944
©
Праисторически кит бе намерен на брега под "Почивка". Находката беше открита още преди около месец и половина, но от съображения за сигурност едва сега се оповестява на широката общественост. Намерена е на морския бряг под спирка "Почивка" в труднодостъпна местност, съобщиха от РИМ-Варна.

Въпреки трудните метеорологични условия и терен по-голяма част от останките са събрани и се намират в Природонаучния музей - Варна, където тече процеса по тяхната обработка и консервация . Предстои изваждането на останалите, главно отпечатъци, както и оглед на морското дъно.

За съжаление недобросъвестни "палеонтолози" са изкъртили и прибрали част от скелета, а морският прибой е унищожил една част от останалите фосили.

Липсата на череп не позволява определянето на кита до видово ниво, но може де са заключи, че той принадлежи към род Cetotherium. По предварителна оценка дължината на намерения кит е около 2,5 метра.

Китовете от род Cetotherium са живели през периода миоцен преди от около 15 до 10 милиона години и въпреки, че в превод името им означава "китът звяр", те са били сравнително по-малки от съвременните. Достигали са на дължина 2 - 4 метра и са тежали около 1 тон. Хранели са се с планктон, който филтрирали от морска вода. Спадат към групата на т. нар. баленови (беззъби) китове.

Понастоящем в музея има отделни прешлени и ребра от китове откривани през годините в района на гр. Варна. В палеонтологичната колекция се пазят и изключително ценни образци от праисторически сухоземни животни, населявали района на Североизточна България: праисторически слонове, носорози, костенурки и др. Най-ценни са откритите 3 зъба от праисторическия слон Protanancus, която е единствената подобна находка в Европа и запазената долна челюст на друг слон Deinotherium giganteum.

За съжаление липсата на достатъчно експозиционна площ в сградата на музея не предоставя възможност за експониране на всички подобни находки, на които района на гр. Варна е богат. Поради тази причина уредникът на геологичната и палеонтологична сбирка на музея д-р Стоян Вергиев подготвя изложба на палеонтологичните материали открити в района през последните години.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Поскъпване на хранителните продукти
Земетресения в България
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: