Намериха праисторически кит на брега под спирка "Почивка"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:42 / 12.02.2015
4947
Праисторически кит бе намерен на брега под "Почивка". Находката беше открита още преди около месец и половина, но от съображения за сигурност едва сега се оповестява на широката общественост. Намерена е на морския бряг под спирка "Почивка" в труднодостъпна местност, съобщиха от РИМ-Варна.

Въпреки трудните метеорологични условия и терен по-голяма част от останките са събрани и се намират в Природонаучния музей - Варна, където тече процеса по тяхната обработка и консервация . Предстои изваждането на останалите, главно отпечатъци, както и оглед на морското дъно.

За съжаление недобросъвестни "палеонтолози" са изкъртили и прибрали част от скелета, а морският прибой е унищожил една част от останалите фосили.

Липсата на череп не позволява определянето на кита до видово ниво, но може де са заключи, че той принадлежи към род Cetotherium. По предварителна оценка дължината на намерения кит е около 2,5 метра.

Китовете от род Cetotherium са живели през периода миоцен преди от около 15 до 10 милиона години и въпреки, че в превод името им означава "китът звяр", те са били сравнително по-малки от съвременните. Достигали са на дължина 2 - 4 метра и са тежали около 1 тон. Хранели са се с планктон, който филтрирали от морска вода. Спадат към групата на т. нар. баленови (беззъби) китове.

Понастоящем в музея има отделни прешлени и ребра от китове откривани през годините в района на гр. Варна. В палеонтологичната колекция се пазят и изключително ценни образци от праисторически сухоземни животни, населявали района на Североизточна България: праисторически слонове, носорози, костенурки и др. Най-ценни са откритите 3 зъба от праисторическия слон Protanancus, която е единствената подобна находка в Европа и запазената долна челюст на друг слон Deinotherium giganteum.

За съжаление липсата на достатъчно експозиционна площ в сградата на музея не предоставя възможност за експониране на всички подобни находки, на които района на гр. Варна е богат. Поради тази причина уредникът на геологичната и палеонтологична сбирка на музея д-р Стоян Вергиев подготвя изложба на палеонтологичните материали открити в района през последните години.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...
Община Варна кандидатства за 10 млн. лв. за транспорта на града
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).