Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Наново започнаха дело срещу жена, убила съпруга си и предлагала подкуп
Автор: Екип Varna24.bg 14:56 / 19.05.2017Коментари (0)1373
© Varna24.bg
Нов състав на Окръжен съд - Варна даде ход на наказателното дело срещу А.Ж., обвинена за причиняване смъртта на съпруга си по непредпазливост и предлагане на подкуп на длъжностно лице. То бе върнато от Апелативен съд - Варна за ново разглеждане от друг състав на ОС заради ограничени права на частното обвинение в първоинстанционното производство.

В началото на съдебното заседание съдът прие, че, тъй като делото е между същите страни, не се налага ново конституиране на майката на пострадалия Н.Д като граждански ищец и частен обвинител. Гражданският иск е в размер на 300 000 лева обезщетение за неимуществени вреди в резултат на деянието.

Частното обвинение направи искане за отвод на наблюдаващия прокурор Виолета Радева заради съмнения в предубеденост по време на досъдебното производство, във връзка със способите, методите и правната квалификация на престъплението. Искането бе отхвърлено от съда като неоснователно, като председателят на състава се позова на ръководната роля на прокурора в досъдебното производство, дадена от Конституцията. Според НПК чрез обвинителния акт той определя рамките, в които се развива производството като факти и право. Съдът счита, че не са изнесени факти за предубеденост, а се касае за оплакване относно начина на събиране на доказателства и погрешност на квалификацията на престъплението.

Частното обвинение отправи второ искане за прекратяване на съдебното производство и връщането на наказателното дело в досъдебна фаза, което също не бе уважено. Съдебният състав счита, че законът дава възможност за събиране на доказателства по време на съдебното следствие и не е налице нарушение от страна на прокурора.

По искане на защитата на подсъдимата А.Ж. наказателното дело ще се гледа при условията на диференцирана съдебна процедура, като няма да бъдат изслушвани всички свидетели и вещи лица, а показанията и експертизите на част от тях в досъдебната фаза, ще бъдат приобщени към материалите по делото.

Защитата на А.Ж. отправи искане за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимата от "Задържане под стража" в по-лека, а именно "домашен арест", което съдът остави без уважение. Според състава, няма нови обстоятелства, заради които да бъде ревизирана мярката за неотклонение, а се касае за ново разглеждане на наказателно дело срещу нея по обвинения в две умишлени престъпления, с висока степен на обществена опасност. Този факт сам по себе си може да мотивира подсъдимата да се укрие или извърши престъпление, както и че не е изтекъл прекомерен срок за задържане. 

Съдебното заседание бе отложено за 11 юли, от 9.30 часа, като на тази дата ще бъдат призовани част от свидетелите и вещите лица, по искане на страните в производството.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: