Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Напредва изграждането на рибарското пристанище на Карантината, най-трудната част е изпълнена
Автор: Пламена Николова 09:43 / 14.11.2019Коментари (3)9038
Напредва строителството на новото рибарско пристанище в местност Карантината в "Аспарухово", научи Varna24.bg.

Според Георги Вецев, координатор на проекта от страна на фирма "Партньори Варна", която е изпълнител на обекта, най-трудната част е изпълнена. Ето какво сподели той за медията ни:

"Работим активно и всеотдайно по график. На 50% вече са изпълнени строително-монтажни работи, които касаят водното строителство и хидротехническото съоръжение. Изпълнени са западен и източен мол, изпълнени са всички дейности в кейовата територия. В момента завършваме укрепването с матраци и едър камък на двата мола, така че да бъдат пазени от лошите метеорологични условия през зимата.

Почти всички водолазни работи вече са на приключване, т.е. до края на месеца се очаква да приключим с водолазните работи. Това означава, че от тук нататък предстои работа само на сушата, като нормално строителство. Работят все още два водолазни екипа, тъй като всичката работа, която касае водната част е прецизна и изисква присъствието на водолази във водата, които да контролират процеса по поставяне на целия камък, на всички преградни стени, рамки и матраци, които се използват и на сушата и предпазват от вълните самото съоръжение.

В момента работим с тези два екипа, надзиравани от независими екипи, които са към авторския ни надзор. Положихме извънредно много усилия, за да се справим преди настъпването на зимата и докато морето е спокойно, тъй като при лошо време не е възможно да се работи във водата.

В момента пристанището в груб вид е готово, като насип, т.е. вътрешната му територия е като една лагуна, спокойна, без вълни. След като приключим работата във водата, отгоре спокойно може да се работи и през зимата, без да сме обезпокоявани от самото състояние на морето.

В края на ноември, началото на декември започваме изграждането на сградата. Чисто технологично не беше възможно да се случи това по-рано, но всичко се върши в срок.

Предстои през декември, януари и февруари изцяло бетонови работи и изграждане на конструкция на суша, така че най-критичният момент считаме, че е минал. Работата в морето беше най-тежка и рискова, защото при лоши метеорологични условия не може да се работи и беше възможно морето да отнеме част от структурата на пристанището, в случай че не сме взели всички мерки и не сме поставили всички елементи. Това обаче вече е факт и смятам, че предстои по-спокойна работа", коментира Георги Вецев.  

Както вече съобщихме, очаква се след изграждането си новото рибарско пристанище в местност Карантината да бъде най-модерното по Северното Черноморие. То ще се превърне в истински хит не само за рибарите, но и сред гражданите с достъпен рибен ресторант и уникална панорамна площадка на покрива на триетажната сграда, която ще бъде построена. Ще има зони за разходка и отдих.

Пристанището има обходен път по кейовете с ширина 6 метра от всички страни, позволяващ достъп и временно спиране на транспорт, и 1 метър за инфраструктура - колонки за ток, вода, изпомпване на вода и отпадни води, пожарни хидранти, осветителни стълбове и др. 

По западния мол на съоръжението ще бъде осигурена пешеходна алея с дължина около 100 метра, широчина 5 метра и кота 2 метра над морската вода като своеобразно разширение на плажа, която се отделя от територията на пристанището с висок ограден парапет. Предвидени са две панорамни площадки. 

Главната цел на проекта е след модернизацията на съществуващото рибарско пристанище да бъде осигурено ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба и водни организми. 

Реализацията на проекта, който ще отвори 17 нови работни места, е да утвърди морския облик на Варна и осигури устойчиво развитие на риболовната дейност, като запази занаята рибарство като поминък на рибарите в региона. 

Засега места за яхти в пристанището не са предвидени. Капацитетът му ще бъде за 113 малки лодки, 8 плавателни съда с размери от 18 до 24 метра и 5 места за лодки над 24 метра. 

Според предвижданията в зоната на пристанището ще бъде изградена масивна сграда. На първият етаж ще бъде извършвана временната обработка на рибата. Ще бъдат поставени хладилни камери, а самата продажба ще се осъществява извън сградата на прилежащата улица. 

На втория етаж на сградата ще се помещават офиси, включително и за митнически контрол, клуб на рибаря, зала за провеждането на конференции и договаряне на продукцията.

Най-атрактивен ще бъде третият етаж, където ще бъде изграден достъпен рибен ресторант за посетителите, а на покрива на сградата ще бъде изградена уникална амфитеатрална площадка, от която ще може да се съзерцава морето. 

18-метрова вита стълба ще свързва последните етажи с покрива на сградата, освен това ще бъдат изградени и два асансьора. 

Към комплекса ще бъде изградена и сервизна работилница да ремонт на лодките. 

За лодките ще бъдат изградени също колонки с ток и вода. В зоната ще има около 20 паркоместа, но много повече ще има по улица, която ще води от центъра на "Аспарухово" към пристанището.



Още по темата: общо новини по темата: 30
21.12.2023 »
18.12.2023 »
07.12.2023 »
28.07.2022 »
26.07.2022 »
23.03.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.11.2019 г.
0
 
 
С народна пара се прави пристанище за мутрите. Те да го ползват и те да печелят от него. Както стадион Варна, ама там взе да им присяда...
Aнонимен
на 15.11.2019 г.
0
 
 
Чия собственост ще бъде въпросното съоръжение? Кой ще го управлява и събира приходите му?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: