Напредва строителството на пробива по бул. "Сливница“, ето как изглежда от птичи поглед

Автор: Пламена Николова
Коментари (6)
12:38 / 26.10.2018
12372
Строителството на пробива по бул. "Сливница" във Варна напредва с бързи темпове, научи Varna24.bg.  

Той трябва да облекчи трафика и овладее задръстванията, както и да осигури бърз достъп до АМ "Хемус“. Новото трасе започва от бул. "Ян Хунияди" под парк-музей "Владислав Варненчик“ и ще стигне до ул. "Атанас Москов". 

Кадри от птичи поглед, публикувани в групата "Мащабни строежи и ремонти Варна“ разкриват как тече изпълнението на проекта.

Общата дължина на новия участък от булеварда е 536 м. Бул."Сливница" е разположен радиално и свързва най-източната част с най-западната точка на града. 

Към момента бул."Сливница" не е изграден, единствено в конкретния участък. 

Това налага движението да се осъществява по други главни улици, като заобиколен маршрут, и в натоварване на съседни кръстовища, по изчерпана от капацитет улица - "Цар Освободител" в районите "Младост" и "Вл. Варненчик". 

По бул."Сливница" приблизителната пропускателна способност за една пътна лента на движение е около 700 единици/час, за две ленти това са 1400 единици и всичко това, поради липсата на директната връзка, се затруднява и отлива през една лента на бул."Цар Освободител". 

Изграждането на участъка ще ликвидира този проблем и ще осигури преминаването на автомобилния поток без "задръжки". 

Пресичанията на новият участък с напречните районни артерии ще се осъществява със светофарни кръстовища, съществуващото на бул."Ян Хунияди" и нова светофарна уредба на бул."Ат. Москов". 

Предвижда се в новият участък, с цел повишаване безопасността на движение, артерията да се изгради с две платна, всяко с по две ленти, както и с разделителна ивица.

В голяма част съществуващия булевард е без ивица, което в годините е доказало неблагоприятното влияние и създава риск за пътнотранспортни произшествия за движещите се. 

Новият участък граничи с Парк-музей "Вл. Варненчик", емблематичен за нашия град. В тази връзка с проекта и реализацията му ще се осигурят пешеходните трасета и възможностите за достъпност до тази историческа забележителност. 

Ще се изгражда нов плочест водосток с два отвора при преминаването на артерията над "Балъм дере", съществуващ такъв няма. По трасето на булеварда ще се изградят също и: ново улично осветление - съвременно с LED осветители, велоалейна мрежа, пешеходни трасета.

Зоната като устройствено планиране, в която се изгражда участъка от бул."Сливница", е Паркова зона за обществено обслужване, в която се устройват търговски комплекси, атракционни обекти и др. За района има влязъл в сила Подробен устройствен план, като основната артерия, извеждаща/довеждаща движението е именно бул."Сливница". В тази връзка инвестицията в подобряване инфраструктурата на района ще укаже изключително благоприятно влияние върху бизнеса и търговията в града.

В следваш етап с изграждането на рампа за връзка на бул."Ат.Москов" с АМ "Черно море", като естествено продължение на пробива на бул."Сливница", ще бъде създадена директна връзка и дублиране на сегашния единствен маршрут за директен изход от града.

Според проекта, който беше представен на сайта на Община Варна, общият брой на имотите, които са отчуждени в хода на изпълнението на проекта е 12 бр. - до 12 500 кв.м. земя, а разходите за придобиването на земята са в размер до 3 000 000 лв. 

Стойността на проекта е 7 746 000 лв. От тях държавно финансиране в размер на 4 500 000 лв. Финансирането от Община Варна (съфинансиране) в размер до 3 246 000 лв. , инвестирани в проектиране и изграждане на светофари; авторски надзор; строителен надзор; разходи за отчуждителни процедури за придобиване на земя и сгради по проекта.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (6):
05.11.2018 Кметът: Предстои изграждане на бърз достъп за автомобилите до АМ
"Хемус"
02.11.2018 Пуснаха колите по пробива на бул. "Сливница"
01.11.2018 Откриват официално пробива на бул. "Сливница" утре
31.10.2018 Кметът: Пробивът на бул. "Сливница" е на финалната права
16.01.2018 Отчуждават 11 имота за пробива на бул. "Сливница", 407 000 лв. обезщетение за най-скъпия
21.11.2017 Отчуждават 12 имота за пробива на бул. "Сливница"
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).