Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нари Банкова: Обществото е болно и избива комплексите си през най-слабите!
Автор: Пламена Николова 17:14 / 23.08.2022Коментари (0)2351
© Varna24.bg
Както Varna24.bg съобщи, варненската Фондация "Радост за нашите деца" стартира работа по проекта "Пътуваща пекарна". 

С финансовата подкрепа на Фонд "Социална закрила" младежи с различни дефицити посещават четири атрактивни локации в близост до Варна, свързани с производството на храна. 

За проекта и проблемите на хората със специфични потребности, разговаряме с Калина Кънчева, ръководител на проекта "Пътуваща пекарна" и Нари Банкова, председател на фондация "Радост за нашите деца" и ръководител на пекарна "Радост", в която работят младежи с различни дефицити.

"Заедно с Фондация Радост за нашити деца се зароди инициативата заедно да създадем кратки развлечения за децата и младежите, с които работим и фонд "Социална закрила" предостави такава възможност, за което ние разработихме подходящо проектно предложение в рамките на няколко пътувания да създадем нещо разнообразно и различно за младежите, с които фондация "Радост за нашите деца" работи", сподели Калина Кънчева.

"Идеята се роди, за да разнообразим живота на младежите, с които работим. Такава беше и целта на фонда, да създаде условия за положителни преживявания и обогатяване светогледа на тези млади хора. За нас е преживяване, защото представяме нашите младежи. Целта ни е да покажем, че тези хора не са по-различни от останалите,  те могат да работят, те имат чувства и емоции и искат да бъдат приети от обществото.

От 2018 година полагаме усилия да формираме умения, с които тези млади хора да бъдат независими, да бъдат полезни за себе си и останалите, да намерят добра социална среда. Създадохме пекарна "Радост" с подкрепата на ОП "Развитие на човешките ресурси". Средата, в която работят, е защитена и в нея те могат да развият умения. Дефицитът не се вижда, когато средата е пригодена така, че да развива уменията на младежите. Дали тази среда може да бъде трамплин? Това е работното място за тези деца, не можем да предложим на друг работодател техните умения. Те могат само в тази среда да се справят.

Идеята ни е да имаме методика тази среда да бъде трамплин за други хора, които имат по-малко дефицит и те да придобият умения и да намерят работа. Това е дълъг процес, в която работят психолози и наставници, имаме амбициозната задача да успеем да го осъществим. Това е диалектика, няма работна ръка на пазара, значи можем да се обърнем към хора, които имат дефицит, който могат да развият според потребностите и потенциала си да бъдат полезни. Защото има производства, в които просто някой трябва да пуска едно копче и да го спира", коментира Нари Банкова.

Относно това дали все още има твърде много предразсъдъци спрямо хората със специални потребности и дали всеки според своите умения може да получи реализация и живее по-пълноценно, Нари отговори:

"Това е в сферата на пожеланията. Защото 50 години ние сме заклеймили едни хора, че не могат да работят и са предмет на социално подпомагане. Когато обществото не приема, че някой е инвалид, няма как да приемем човекът такъв, какъвто е и да развиваме уменията му. Но това е хипотетично, пожелателно и дълъг процес, загубихме 80 години в този процес. Това са 50 години социализъм и 30 години демокрация, в които всички хора с увреждания бяха набутани някъде да не се виждат. Ние сме общество от идеални…Сега се чудим как да променим стигмата. Инвалидите трябва да си ходят по училищата, създадени за тях, да ходят в специализирани предприятия и да не занимават никого.  

Всеки трябва да участва под една или друга форма в интеграцията на хората с увреждания. Не може със закон или с наредба да променим отношението. Интеграцията трябва да започне от детската градина, това става с подкрепа и съпътстваща програма. Едно дете може да има нужда от балет и английски, друго дете от логопед и психолог. Трябва да се работи по това, когато децата станат в пети или шести клас, вече да са насочени към професия. Трябва да си подготвен и да не тежиш на една социална система. Обществото е болно и избива комплекси през най-слабите. Затова бием животни и отхвърляме хората с увреждания", коментира Нари Банкова.

Повече вижте във видеото!

Varna24.bg е медиен партньор на проекта "Пътуваща пекарна"




Още по темата: общо новини по темата: 17
12.10.2022 »
07.10.2022 »
03.10.2022 »
03.10.2022 »
02.10.2022 »
01.10.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: