Насочиха протеста против застрояването на Морската градина не срещу Общината, а към Министерството на културата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
11:08 / 11.05.2012
3595
Протестът за спасяване на Морската градина от застрояване вече не е насочен към община Варна, а по-скоро към Министерството на културата, стана ясно от думите на ораторите по време на поредната проява в защита на парка, проведена на 9 май. Според организатори на кампанията "Варна диша", под чиято шапка вече се провеждат шествията и митингите за осуетяване на строителните планове, именно министерството трябва да защити градината, като приеме и местността Салтанат за част от историческото й ядро. Тази идея беше лансирана първо от лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов, според когото т.нар. "историческо ядро" на Морската, в което строителство на нови сгради не се допуска, трябва да бъде разширено до "Почивка".

Лидерите на кампанията "Варна диша" също така дадоха да се разбере, че вече не се противопоставят пряко на приетите от Общинския съвет специфични правила за застрояване на централната част на града, което първоначално предизвика притесненията, че за парка на Варна се дава нова възможност за застрояване. Те заявиха, че подкрепят по-бързото приемане на Общия устройствен план на Варна, част от който са въпросните правила.

От разпространените материали по време на протеста става ясно, че "Варна диша" е на път от кампания да прерасне в организация. По време на самото шествие пък се разбра, че не всички защитници на Морската градина са на едно мнение за начина, по който трябва да се защити паркът. Впечатление направиха неколцина младежи, които макар и без успех, се опитваха да призоват протестиращите към по-радикални действия - като блокиране на улици и кръстовища. Стотиците варненци, излезли да защитят парка по мирен начин, не се поддадоха на провокациите им.

Недоволни от колите в парка блокираха пътя към кортовете

Едно от категорично поставените на 9 май искания на кампанията "Варна диша" беше забраната за движението на автомобили в Морската градина. Явно част от протестиращите приеха твърде буквално този призив и начело с известния общественик Николай Цветков спряха автомобил с млада двойка, който беше навлязъл по една от алеите в парка. По въпросното трасе е позволен достъпът с коли на ползващите тенис кортовете. Макар че автомобилът, който беше с хасковска регистрация, разполагаше с пропуск, групата протестиращи отказа да освободи пътя му по алеята. Наложи се намесата на полицаи, които бяха изпратени да охраняват протеста. След проверка те дадоха възможност на колата да продължи пътя си към кортовете. Гражданите и полицаите влязоха в лек спор заради предположенията на Цветков, че пропускът може и да е фалшив. "Според мен си е съвсем истински", заяви най-старшият от униформените. Междувременно, докато тече проверката, още две коли на членове на тенис клуба в Морската градина се оказаха блокирани на същата алея.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (4)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).