Настояват билетът за градски транспорт във Варна да стане 2 лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:58 / 11.12.2022
3811
Цената на хартиения билет за градски транспорт във Варна да бъде закръглена на 2 лв., настояват от общинското предприятие ТАСРУД, което се занимава с продажбата на превозни документи. От май едночасовият билет поскъпна до 1,60 лв., докато чрез мобилно приложение или предплатена карта остана по 1 лв. Целта бе да се ограничи използването на хартиените билетчета, но анализ на пласмента до октомври показал, че те продължават да са много търсени. За да се заредят машините за продажба с достатъчно стотинки за ресто, всяка седмица са нужни 60 000 монети по 20 ст., което затруднява банките, мотивира искането за ново поскъпване шефът на ТАСРУД инж. Милко Лалев. Той посочва, че цената от 1,60 лв. не е съпоставима на ръста на инфлацията и поскъпването на тока и горивата, пише "Труд".

Със същите доводи втора за тази година корекция на тарифите искат и таксиметровите фирми. От пролетта те возят по минимални ставки от 1,05 лв./км денем и 1,15 лв./км нощем. От сдружение "Такси" изчислили, че реалният разход на автомобил на метан вече е близо 1,20 лв. за всеки километър пробег. Затова настояват местният парламент да определи минимална дневна тарифа от 1,26 лв., а нощната да е 1,46 лв. С 5 ст. по-малко предлагат от Независимия транспортен синдикат "Авто 94".

Исканията за поскъпване на хартиените билети за автобус и на такситата ще бъдат разгледани в понеделник на заседание на транспортната комисия към Общинския съвет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).