Натрупват допълнителна плажна ивица в "Св. Св. Константин и Елена"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
15:59 / 24.09.2019
2963
Подробен устройствен план за дострояване на буна "Минерален басейн“ в к.к. "Св. Св. Константин и Елена“ одобри постоянната комисия по архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места към Общински съвет – Варна. Решението беше взето по предложение на областния управител на област Варна и се отнася за обект "Морска част за дострояване на буна, крило север "Голям плаж“ и крило юг "Малък плаж“ в курорта. 

Дострояването е необходимо, т.като са установени компрометирани участъци и липси в защитната бронировка при върха на буната. С одобрението на плана ще могат да се реализират ефективни мерки за брегоукрепителна и брегозащитна функция и защита на бреговете от ерозионни процеси. В плана е заложено изграждането на два подводни рифа, а буната ще свързва двете допълнителни крила – северно и южно.

По думите на арх. Виктор Бузев в плана е предвидено и изграждането на подводна част. Нейната височина ще позволява навлизането само на плавателни съдове с малко газене – ветроходни и рибарски лодки. "Според предварителните симулационни модели реализацията на проекта ще позволи натрупването на допълнителна плажна ивица и образуването на нова плажна част.“, допълни арх. Бузев.

Участъкът, в който ще се реализира проекта заема крайбрежна брегова ивица с дължина около 660 метра и ширина около 250 м, като в най-широката си част навлиза в морето на широчина 206 м. Първият етап на изпълнение на буната обхваща нейната централна част с обща дължина 117, 6 м. Към момента на буната е изграден заустващ канал, който отвежда повърхностни води от минаващото в близост дере.

Съветниците дадоха също положително становище да бъдат отпуснати средства в размер на 120 000 лв. за изготвяне на инвестиционен проект за реконструкция на ул.“Колю Фичето“ в Западна промишлена зона във Варна. Предложението бе внесено от общинския съветник Марица Гърдева.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).