Навършват се 43 години от откриването на Златния варненски некропол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:29 / 22.10.2015
665
На днешния 22 октомври се навършват 43 години от откриването на Златния варненски некропол. Най-старото в света технологично обработено злато е открито във Варна и доказва, че на територията на България е имало общество, в което златото е играело някаква роля, столетия преди Мeсопотамия и древна Гърция.

Съкровището представлява 6,5 килограма златни предмети с проба 23 карата. Според археолозите некрополът датира отпреди 4200 г. преди Христа.

Златото от каменно-медната епоха се появява на бял свят в епохата на развития български социализъм. Като повечето съкровища излиза на бял свят случайно, при изкопни работи.

Открито е между два завода в индустриалната зона на Варна, на около 500 метра от езерото. 22-годишният тогава багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово копае траншея за кабел, когато се натъква на няколко лъщящи жълтеникави предмети. Оказва се, че Маринов разпечатва един от древните гробове, които впоследствие ще се окажат общо 308.

 

След като ценната находка става достояние на властите, се взимат мерки мястото и откритото там да остане добре пазена тайна. Районът е охраняван от две патрулки. Теренът се огражда с телена мрежа. Въвежда се пропускателен режим, техническа система за охрана, взвод охранители с патрулка и стражеви кучета. От мерките за сигурност се впечатлява дори тогавашният министър на културата Людмила Живкова.

Като награда за откритото най-старото златно съкровище на планетата багеристът получава 2500 лева от държавата. С парите той си купува апартамент във Варна.

 

Обяснение пред властта Райчо Маринов не е давал никога, но както разбира впоследствие, полицията се е интересувала тайно от неговия начин на живот след онзи 22 октомври 1972 г.

Малко известна подробност е, че преди да стигне до властта и археолозите, безценното злато пренощува в багера и под леглото на откривателя на съкровището. Членове на семейството на Маринов са първите, с които той споделя за намереното.

Източник: Дарик

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна
Десетки ще бъдат без ток днес във Варна и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).