Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Навършват се шест години от смъртта на митрополит Кирил
Автор: Пламена Николова 11:02 / 09.07.2019Коментари (0)2509
©
На 6 юли 2019 г. в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена заупокойна света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с него бе храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев - епархийски надзорник, протойерей Йордан Найденов, секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия и свещеник Марин Тодоров, както и иконом Владимир Велков, служащ в храм "Свети пророк Илия" и протойерей Живко Георгиев, председател на храм "Света Петка".

Храмът бе изпълнен от множество християни, които съучастваха в молитвите за приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, упокоил се преди 6 години. Всички в единомислие изповядаха Символа на вярата и молитвата "Отче наш". Светата Литургия бе песенно украсена от мъжкия хор при катедралния храм с диригент Валентин Кубратов. Утринното богослужение бе изпълнено от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров и от йеромонах Никифор Василев. Сред присъстващите бе и свещеник Михаил Миленков, който се включи в отслужените по-късно панихида в храма и трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Кирил, на централния гробищен парк в града. По време на трисагия съслужиха и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник, ставрофорен иконом Цветан Флоров, протойерей Георги Великов и свещеник Валентин Панайотов.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе слово, започвайки с думите: "На девети юли се изпълват шест години от смъртта на блаженнопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, нашият предшественик, но в църковния чин съботата преди тази годишнина най-подобава, като ден за покойните, да бъде извършена заупокойната Литургия, която отслужихме, панихидата и съответно трисагият при гроба на митрополитите“, заяви Архиереят.

"Животът на един митрополит е низ от сложности, отговорности. Изключително важен в много отношения живот, изпълнен с много различни, от много страни погледнато не само проблеми, но и важни отговорности, които трябва да бъдат разрешени“ - отбеляза митрополит Йоан. Той припомни дългогодишното служение на митрополит Кирил на Българската православна църква.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан завърши с думите на свети апостол Павел: "Живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме" (Рим. 14:8). Той отбеляза, че тези думи са искреното въплъщение в живота на митрополит Кирил, както и на приснопаметните митрополити Симеон и Йосиф. Архиереят допълни: "Разбира се, това важи за всеки един християнин, това са думите на свети апостол Павел, които са изречени към римските християни и те ни най-малко нямат оттенък на забрава или помрачение в днешно време, а напротив - това е реалността за вярващия човек. Ние извършихме заупокойната Литургия, извършихме панихидата със съборна молитва Бог да го прости и упокои в селенията на праведните, да му прости волните и неволни прегрешния и да го помилва“, каза Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: