Назрява бунт около спънатата поръчка за ремонта на кораб "Академик"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:21 / 24.02.2017
2870
Единственият изследователски кораб "Академик" може да плати 5 млн. лв. неустойка за неизпълнени ангажименти по различни международни проекти, след като обществената поръчка за ремонта му на стойност 1,1 млн.лв. беше спъната от новата шефка на БАН проф. Снежана Мончева. 

Това съобщи днес Максим Петков от Националния съюз на превозвачите във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

В писмо до областния управител на Варна Тодор Йотов се търси съдействие:

"Във връзка с ролята, която изпълнявате при обявяване на бедствено положение и правомощията Ви, моля да ни предоставите информация относно статута и готовността на научно-изследователски кораб "Академик". Доколкото ни е известно той е единствения по рода си кораб, вписан в българския регистър на корабите, снабден с подводница и барокамера, които предоставят възможности за търсене и спасяване на лица, претърпели бедствие по море. 

Именно поради тези си характеристики, плавателният съд изпълнява важна роля, както в Морския аварийно-спасителен отряд, така и като включено средство във втория ешалон на Областния авариен план за борба с нефтените разливи в област Варна. Спирането на обществената поръчка за класов ремонт на "Академик", представлява важна предпоставка за застрашаване на човешки животи, флората и фауната в морските пространства на Черно море.

Считаме решението на проф. Мончева за напълно неправилно и слабо аргументирано", се посочва в част от писмото, изпратено до областния управител. 

Максим Петков днес припомни хронологията на събитията, според която на 23 ноември 2016 г. на последното съвещание на правителството на ГЕРБ бяха отпуснати 1,1 млн.лв. за ремонта на "Академик". 

На 23 декември е обявена обществена поръчка за ремонт на кораба със срок до 31 януари 2017 г.

На 17 януари тази година с решение на УС на БАН за директор на институцията е избрана проф. Снежана Мончева. На 31 януари в 13.34 часа тя прекратява процедурата за ремонта на кораба с основен аргумент, че е нарушена свободата на конкуренцията.

Освен това според нея кандидатите трябвало да отговарят на още куп изисквания като това да имат сухи и мокри докове в акваторията на Варна и т.н. Сезирана е КЗК и се чака становище.

Докато комисията се произнесе, може да минат месеци. Освен това вече има оспорване от страна на един от четиримата участници в търга и се завъртат тежки юридически процедури. Всичко това според Максим Петков може да проточи нещата и след една година отпуснатите средства да бъдат върнати в държавния бюджет като неусвоени. А единствения български научно-изследователски кораб "Академик" да остане в това критично състояние и да не може да изпълни поетите ангажименти, заради което ще дължи около 5 млн.лв. неустойки.

В тази връзка от Националния съюз на превозвачите, подкрепени от БУЛСАР и Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" заявиха, че са готови на граждански протести и всякакви позволени форми на натиск, за да бъде спасено финансирането за ремонта на кораба. 

"Академик" е гордост за страната и необходимост, изпълнява не само български, но и международни задачи, той е в ролята на болница при пренасянето на големи групи от хора и ремонтът му е спешен, допълни го кап. Божидар Добрев от БУЛСАР.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).