Не пускат доброволци да помагат в кучкарника

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
15:28 / 26.01.2011
3156
Общинската администрация поряза исканията на природозащитни организации да помагат на доброволни начала за поддръжката и храненето на четириногите в кучкарника. Те заявиха желанието си да участват в грижата за безстопанствените кучета на приемната на председателя на местния парламент Николай Апостолов. Да се включат в разговора с представителите на неправителствени организации бяха поканени Стойчо Бакалов, шеф на общинската дирекция "Осигуряване и опазване на обществения ред", и управителят на временния приют Иван Радев. Двамата отклониха мераците на природозащитниците да осигуряват допълнително храна и с доброволен труд да помагат за обгрижването на животните.

В крайна сметка аз нося отговорност. Не мога да бъда сигурен в добронамереността на всички, които решат да хранят кучетата, коментира Радев. Той поясни, че чрез обществена поръчка храната се доставя от лицензиран производител и доставчик. Кучкарникът е животновъден обект, където не може да се влиза безконтролно, макар че в рамките на установеното работното време осигуряваме достъп на всеки гражданин, които поиска да разгледа четириногите, увери още Радев.

Не съм сигурен в чистотата на намеренията, които някои организации заявяват. Не е ясно как те ще предоставят средства, които да стигнат до общинския временен приют без злоупотреби. Трудно можем да говорим за обща работа, изтъкна на свой ред Стойчо Бакалов. По думите му природозащитниците нямат основания да се съмняват в усилията, които община Варна полага, за да обезпечи дейността на кучкарника. Вместо да се месят в работата там, той предложи неправителствените организации да потърсят начин сами да създадат приют, за какъвто вече се говорело в Аксаково.

Този отговор не задоволи природозащитниците, според които парите за кучкарника отиват предимно за заплати на служителите. Назначените 10 души са значително повече спрямо екипите към приемниците в Добрич, Шумен, Русе. Кучетата в Каменар са недохранени, в клетките им е мръсно, а медицинските грижи за животните са под всякаква критика, настояваха присъстващите дами. Мнението им вече споделяли над 8300 души, обединени в група във Фейсбук. Техни представители са готови да преговарят с общината за договор, който да им позволи да участват със свой принос в стопанисването на кучкарника.

Варна беше първият град в страната, където започнаха да се кастрират безстопанствени животни, припомниха природозащитниците и настояха да не се отстъпва от добрите практики.

Председателят на Общинския съвет влезе в ролята на посредник и се опита да помири двете страни. Конфронтацията не ражда добро. Нека има контрол, но разумен и градивен, призова Николай Апостолов на финала на срещата.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).