Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Не се спазва забраната за строителство във варненските курорти
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 23.06.2015Коментари (0)519
© Impact Press Group
Пет юридически и едно физическо лице са били глобени за неспазване на забраната за строителство по време на летния туристически сезон в курортите на територията на община Варна. Съставени са и 5 предписания на собственици на хотели, които трябва да обезопасят и разчистят строителните площадки. Това обясни пред Дарик Иван Луканов - началник отдел "Строителен контрол" към общинската дирекция "УСКОР''.

Забраната за извършването на строително-монтажни и ремонтни дейности обхваща територията на курортите "Златни пясъци", "Св. Константин и Елена", местността Прибой до Галата и плажовете в к.к. "Чайка" - "Кабакум" и спирка "Журналист". Забраната за строителство е в сила от 15 май и ще продължи до 1 октомври. Тя касае както собствениците на хотели, ресторанти и барове, така и всички физически лица и собственици на имоти в района на курортите (къщи, вили и др.).

Не всички обаче спазват забраната и именно това е довело до съставянето на общо 6 акта и издаването на няколко предписания за почистване на строителните площадки. За спазването на кметската заповед следят два екипа от отдел "Строителен контрол" към общината и служители на район "Приморски", които налагат санкции за нарушения в Кабакум. Началникът на отдел "Строителен контрол" Иван Луканов коментира, че все по-малко стават случаите на собственици на имоти, които нарушават строителната забрана.

"Една от причините за това е във високите санкции, които налагаме на нарушителите - както на физически, така и на юридически лица. Най-често забраната не се спазва от бизнесмените и собствениците на големи обекти - хотели, ресторанти, барове. На тях времето не им достига и обикновено продължават със строителството и насред сезона. За тях и глобите са по-солени - 10 000 лв. за първо нарушение и до 50 000 лв. при следващи. За физически лица глобата за първо нарушение е 1000 лв., а за следващите до 10 000 лв. Солените санкции дават резултат и всички гледат да приключат с ремонтите и строителството преди началото на сезона", каза Луканов.

Строителните фирми и юридическите лица са запознати със забраната за строителство в курортите, докато сред физическите лица има такива, които не са наясно, че нямат правото да извършват строителни и ремонти дейности по време на сезона.

"Преди екипи на отдел "Строителен контрол" към дирекция "УСКОР" ходеха и разнасяха заповеди. Но тъй като това е трудоемко, а и всеки може да се оправдае, че не му е връчена заповед, вече тя се обявява на сайта на общината. Собствениците на вили и къщи в к.к. "Чайка", "Златни пясъци", "Св. Константин и Елена" и Прибой нямат право да извършват каквито и да е ремонтни и строителни дейности до 1 октомври.

Например, ако някой иска да си смени оградата, трябва да го направи след края на лятото. След 15 май не трябва да се чува шум от ъглошлайфове или да се пробиват дупки с бормашини - тоест забранени са дори и довършителните дейности. Може да се правят само аварийни ремонти - например спукана канализация или пропадане на път. Но първо трябва да се провери сигналът от наши служители, след което да се издаде разрешение за авариен ремонт", допълни шефът на отдел "Строителен контрол" Иван Луканов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: