Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Недоволство предизвика първото обсъждане на ОУП
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 18.09.2009Коментари (0)1656
© Varna24.bg
Първото публично обсъждане на проекта за общ устройствен план на Варна предизвика недоволство сред жителите на район „Одесос". Упреците на присъстващите около 250 души в четвъртък вечерта в зала „Пленарна" бяха насочени към презентацията, която те разкритикуваха за липсата на конкретни детайли. Чуха се и предложения да бъде насрочена нова дата за обсъждане, тъй като заради недостатъчната информация жителите не могат да си съставят мнение.

В отговор на нападките шефът на екипа, разработил проекта - проф. Иван Никофоров, заяви, че има разминаване с очакванията на хората. Според него те искали да получат данни за конкретни имоти, каквато информация общият устройствен план не може да им даде.

Представеният проект предвижда разширяване на морската столица на юг към Боровец, Звездица и Константиново. На запад ще бъдат преместени пристанището, товарната жп гара и чистото високотехнологично производство. Островната част е предвидена за обществени обекти. Като място за нов мост над Варненското езеро е посочен района около Казашко. Урбанистичната площ на града, която през 2005 г. е била 8436 хектара, се прогнозира, че до 2030 г. ще нарастне с 1/3 и ще бъде 13465 хектара.

Строителството трябва да бъде съобразено с риск от земетресения до 9-та степен по Рихтер, препоръчва екипът, изработил екологичната оценка. Според анализа, Варненското езеро е най-замърсено в северната си част и в района до каналите около заводите.

В отговор на въпрос за бъдещето на ромския квартал „Максуда" авторите на проекта заявиха, че проблемът не може бъде решен от общия устройствен план и зависи от политическата воля. Те са предвидили 3 възможности за разполагане на групи социални жилища, където евентуално да бъдат настанени ромите, ако се стигне до събаряне на незаконните им къщи.

Писмените предложения за промени в проекта за общ устройствен план могат да бъдат подавани в срок от 7 дни след обсъждането за определен район. Всички дискусии трябва да приключат в началото на октомври.

Живеещите в район „Приморски" днес могат да участват в обсъждането на проекта за Общ устройствен план на Варна, което ще се състои в 18:00 часа в зала „Варна" на общината. Вчера с проекта се запознаха гражданите от „Одесос".

На 23 септември планът ще бъде представен пред жителите на "Младост". На 24 септември обсъждането ще се състои в читалището в район "Владислав Варненчик", а на 25 септември - в читалището на район "Аспарухово".

Графикът на обществените обсъждания за населените места е следният: 28 септември - в училището на село Каменар, 29 септември - в читалището в село Казашко, 30 септември - в читалището в село Тополи, 1 октомври - в читалището в с. Константиново и 2 октомври - в читалището в с. Звездица. Всички дискусии са с начален час 18:00.

След приключване на обсъжданията, експертният съвет трябва да се произнесе по резултатите и предложенията. Проектът на Общия устройствен план на Варна е публикуван на официалната интернет страница на Общината.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 228
20.01.2013 »
03.12.2012 »
18.10.2012 »
17.10.2012 »
19.09.2012 »
19.09.2012 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
Частично бедствено положение в Карловско
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: