Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нефтено петно с площ около 2-3 кв. км. плува към варненския плаж
Автор: Екип Varna24.bg 16:18 / 04.03.2009Коментари (0)930
© Impact Press Group
Днес в 10.30 часа в отдел "Контрол и опазване на морската среда" при Дирекция "Морска администрация" - Варна, е постъпила информация за нефтено замърсяване във Варненския залив. Във връзка с това Областният управител Христо Контров свика спешно щаба за координация за борба с нефтени разливи. Присъстваха и представители на РИОСВ - Варна, ТД «Гражданска защита» - Варна, Басейнова дирекция, Щаба на ВМС, ДМА - Варна, Община Варна, ОД МВР - Варна и ПЧМВ - АД - Варна.

Директорът на Дирекция "Морска администрация" кап. Богдан Богданов информира, че по първоначални данни петното е с площ около 2-3 квадратни километра. След получаване на сигнала е изпратен катер за оглед на мястото на замърсяването и за взимане на проби. Чрез възможностите на системата VTOPIS се търсят възможните източници на замърсяване, но с категоричност такива не могат да бъдат потвърдени към момента. Чрез специализиран софтуерен продукт е направена прогноза за движението и разпространението на нефтеното петно. Резултатите, получени при най-лошите вероятни сценарии са следните:
- при вятър 5 м/с Е - очаква се замърсяването да достигне брега в района на вълнолома и южния плаж в около 16.00 часа днес
- при вятър 3 м/с SE - очаква се петното да достигне брега между втора и трета буна на Офицерски плаж около 16.00 - 19.00 часа
Към момента на мястото на разлива има бонозаградител, а целта е да бъде спряно движението на петното. От «Поддържане чистотата на морските води» АД вече са изпратени нефтосъбирачи.

Членовете на щаба за координация бяха категорични, че ще бъде направено всичко възможно нефтеното петно да бъде обрано в морето. Движението на петното ще бъде следено непрестанно, а най-късно до утре сутрин ще бъдат организирани екипите, които ще почистват пясъка от евентуалното замърсяване. Информирани ще бъдат и концесионерите на плажните ивици, като от тях ще бъде потърсено съдействие за почистването. Ако нефтеното замърсяване достигне до брега между втора и трета буна, за да бъдат спасени лебедите те ще бъдат разгонвани с катер на Дирекция «Морска администрация».




Още по темата: общо новини по темата: 3
05.03.2009 »
05.03.2009 »
04.03.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: