Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нели Петрова: Културата на българския шофьор е под всякаква критика
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 02.06.2015Коментари (1)867
© Bulfoto
Ниската събираемост на глобите, самоувереното поведение на пътя и ниската култура са основните причини шофьорите масово да нарушават закона и да предизвикват катастрофи. Това заяви пред Дарик варненският депутат от ГЕРБ Нели Петрова, която изгуби дъщеря си Лора при пътен инцидент на пешеходна пътека във Варна.

Наблюденията на варненският народен представител са, че варненските шофьори, които дават предимство на пешеходците, не са никак много.

"Културата на българския шофьор е под всякаква критика. Аз лично смятам, че те си избиват комплексите по пътищата. Пешеходците също са много недисциплинирани. Според мен всичко идва от липсата на възпитание и от чувството на безнаказаност. Без да осъзнават, че в даден момент могат да загинат на място", коментира тя.

Самонадеяното поведение на пътя може да причини смърт. Няма значение дали караш скъпа и бърза кола и имаш ли възможност да си платиш глобата, всеки е длъжен да спазва закона, категорична е Нели Петрова. Според нея "легналите полицаи" са добра мярка в усилията водачите да бъдат учени да спират пред "зебра". Народният представител изрази надежда, че ще има нов Закон за движение по пътищата.

"Старият също не е лош, просто правилата не се спазват. Имам обещание от министър Московски, че ще има нов закон, но става много бавно", обясни тя.

Солените глоби могат да накарат водачите да дават предимство на пешеходците, когато пресичат на регламентирани места, смята Петрова.

"Всички знаем как в чужбина всички спират на пешеходна пътека, защото знаят, че ако не го направят, ще има солена глоба. Но при нас проблемът е събираемостта на глобите. Дават се грешни адреси, парите не се събират навреме. А има и давност от три години", посочи депутатът, който инициира кръгли маси в различни градове по въпросите на пътната безопасност. Именно на една от тях е възникнала идеята глобите да бъдат обвързани с доходите на нарушителя.

"Ако някой кара мощен джип, за него 200 лева не са проблем. За друг с доход от 500-600 лева една такава глоба би била твърде солена", даде пример Нели Петрова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: