Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Непознат варненски квартал се трансформира от труда на своите жители
Автор: Екип Varna24.bg 14:44 / 02.08.2018Коментари (0)12742
Варненският квартал "Успех“ (т.нар. "Квартал на слепите“) се превръща в територия на социални пространства, благодарение на труда на доброволците от сдружение "Пауър Джъмп“ и местните жители в квартала. Предимно с подръчни, натурални и рециклирани материали като палети, автомобилни гуми, дъски, боя, в малко популярния квартал в града се изграждат огради, площадки за игра, места за срещи, беседки, дори и киноекран на открито.

Местната инициатива е част от националния проект "_Място“ на сдружение БГ Бъди Активен, в рамките на който в десет населени места в страната малки организации заедно с местните жители трябва да изберат занемарено пространство, което да преобразят и трансформират в място за социални срещи и събития. "Мястото“ във Варна се случва в квартал "Успех“ – това е кварталът непосредствено до предприятие "Успех“ на Съюза на слепите в България, който се намира в промишлената зона над Циркова площадка, в квартал "Победа“. Територията е малко позната на мнозина варненци, поради скритата си локация и липсата на достатъчно социални събития, които да привлекат вниманието на гражданите.

Целият район наоколо е наситен с предприятия и жилищни комплекси, в които в социалистическия период са събрани да живеят и работят там хора със зрителни, слухови и двигателни нарушения, деца, лишени от родителски грижи, както и приютът за бездомни. Социалната изолация, която се е получава в този квартал, го прави толкова непознат за външния свят. Това е причината сдружение "Пауър Джъмп“ да избере да реализира проект "_Място“ точно там. Сдружението започва да работи с местната общност още в края на 2017 г., като организира специализирани тренировки по стрелба с лък за незрящи и зрително затруднени. В последствие сформираният екип се явява на състезание в началото на лято 2018 г., където спечелва купата заедно с няколко медала. Успешното сътрудничество е допълнителен стимул да се работи на територията на "Успех“, за да се ангажира и активира местната общност.

В рамките на инициативата за преобразуване на квартала се оформят зелени площи с огради от гуми, оформят се места за събиране и срещи с палети, беседка, начертани площадки за игра, маси за настолни игри. След приключването на промяната в пространствата на района до 7 август, ще бъде планирано и откриващо събитие, което да събере целия квартал и да се отпразнува свършената работа. Сдружение "Пауър Джъмп“ планира още и нестандартни бъдещи проекти в района, които от една страна да активират местната общност и да им предложат смислени алтернативи за свободното време, а от друга – да вкарат външни хора в общност и да провокират различни социални интеракции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: