Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Неправителственият сектор във Варна обяви война на дрогата
Автор: Екип Varna24.bg 13:28 / 22.11.2019Коментари (0)1613
©
Илюстрация
Употребата на хероин намалява след 2011 година, за сметка на значително увеличение на употребяващите стимуланти /метамфетамини, кокаин/, както и случаите с полинаркомания и двойни диагнози. Това стана ясно по време на форум на тема "Ролята на неправителствения сектор в провеждането на общинската политика за  превенция на рисковото поведение след деца и млади хора", който се проведе във Варна, предаде БНР.

112 деца на възраст от 10 до 18 години, с остра интоксикация след употреба на наркотици, са приети в Клиниката по Токсикология към ВМБ-Варна за периода 2015 – 2019 година, каза проф. д-р Снежа Златева, началник на клиниката. За същия период,  след употреба на различни видове дрога, са приети 1 112 души на възраст от 19 до 64 години. Тенденциите през годините показват намаляване на отравянията с алкохол при непълнолетните, но нарастване на наркотиците до тяхното изравняване през тази година. Преобладават стимулантите /амфетамини и метамфетамини/ и марихуана, както и редовната комбинирана  употреба на повече от едно вещество.

При възрастните нарастват интоксикациите с алкохол и наркотици, преобладават стимулантите, нараства употребата на  марихуана, опиатите остават на постоянно високо ниво, а полинакроманията е 40%, каза още проф. Златева. Смъртността е средно 3 случая годишно.

4 500 младежи на възраст от 18 до 25 години са преминали специализирано обучение за влиянието на психоактивните вещества върху човек, особено при управление на моторни превозни средства. Обучението е част от програмата на Областния съвет на БЧК-Варна за оказване на първа помощ  за кандидат-водачи на МПС.

По програмата за психологично консултиране и психотерапия на младежи в риск, за последните 8 години са проведени 3000 часа консултации и терапия с над 5000 младежи на възраст 18 – 25 години. Програмата се реализира от Дружеството по позитивна психотерапия в България, което работи с младежи с проблемно поведение след употреба на психоактивни вещества или зависими от хазарт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: