Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Непълнолетен убиец остава под надзор на инспектор Детска педагогическа стая
Автор: Пламена Николова 08:55 / 08.04.2021Коментари (0)1809
©
Апелативен съд – Варна взе мярка за неотклонение "под надзор инспектор Детска педагогическа стая" спрямо непълнолетен, обвиняем за извършено убийство, съобщиха от пресслужбата на съда.

Окръжен съд - Търговище бе постановил задържане под стража на двама мъже и две непълнолетни лица, обвинени в умъртвяването на мъж от търговищко село, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Защитата на момчето обжалва най-тежката мярка за неотклонение пред Апелативния съд. Предвид възрастта на обвиняемия, заседанието се проведе при закрити врата.

За да реши правилно делото, въззивната инстанция прецени, че трябва да вземе предвид Директива 800/2016 г. на Европейския парламент и Съвета на Европа относно процесуалните гаранции за децата, заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателнoто производствo. Директивата указва  индивидуална оценка на непълнолетното лице да се изготвя на възможно най-ранен етап на производството. Събраната с помощта на оценката информация трябва да се използва от компетентните органи, включително при преценяване на мерките за процесуална принуда. Документът заявява, че винаги от първостепенно значение е интересът на децата. Необходимо е да се полагат особени усилия, за да се избягва задържането им под стража преди съдът да е определил окончателно дали непълнолетният е извършил престъплението. Затова компетентните органи следва да разглеждат алтернативни мерки.

Въззивната инстанция  отчете, че Директивата не е транспонирана в националното законодателство. Пропускът на българския законодател задължава съда да тълкува националното право в светлината на европейското и да осигури прилагането му чрез наличните процесуални способи.

Апелативният съд счете за нужно изготвянето на индивидуална оценка на 15-годишното дете, която да изследва личността му, неговата социална, семейна и икономическа среда.

Двама експерти - психолог и социален педагог представиха заключенията си пред съда. В заседанието бе призован и родител на момчето.  

Българският Наказателно-процесуален кодекс допуска вземане на най-тежката мярка за неотклонение на непълнолетни лица само в изключителни случаи. Настоящият не е такъв, е мнението на настоящата инстанция.

Съдът смята, че адекватна мярка за неотклонение е поставяне на момчето под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. Така паралелно с родителските грижи, ще бъде осъществяван контрол от външен авторитетен орган. Като съобрази информацията за детето, събрана чрез индивидуалната оценка Апелативният съд отмени постановената спрямо него от Окръжен съд - Търговище най-тежка мярка за процесуална принуда.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: